Touching the Moon at Sunrise

Dat hele vroege opstaan levert automatisch ook mooie beelden op tijdens de zonsopkomst. In dit geval is het rood al bijna helemaal uit de lucht en moet de maan nog "ondergaan" boven die mooie BraBiBo. Een passerend vliegtuig legt het condensatiespoor precies langs de onderkant van de maan. Dat leverde deze foto op die ik wel aardig vond om hier als opening te plaatsen.Na de zonsopkomst rij ik vanwege het vroege uur eerst nog eens richting de Deeneplaatweg in de hoop nog een of andere viervoeter te treffen. Ook van het toch ruim aanwezige reeënbestand heb ik nog geen fatsoenlijke opname kunnen maken. Ook deze keer is het weer raak. Een jonge reebok loopt op een gedeelte waar hij niet meteen weg kan komen. Hij staat even stokstijf stil en kijkt naar de weg waar ik al naast de auto sta met de camera voor mijn neus. Hij wil toch wel erg graag weg en zoekt een doorgang in het dichte struikgewas maar die is er niet. daarom keert hij zich van mij af en gaat er met gezwinde spoed vandoor om verderop ineens rechtsaf de bosschages in te schieten. 
Behalve dit soort beestjes zijn er in de BraBiBo vanzelfsprekend ook allerlei vogels aanwezig die met enige moeite en geduld op de gevoelige plaat/chip zijn vast te leggen. Maar zoals bekend is de ene nog schuwer dan de andere. Langs zo`n Deeneplaatweg waar veel prikkeldraad en dus ook paaltjes staan, willen allerlei verenbolletjes daar wel op landen om uit te rusten of de toestand te overzien.
De meeste kans maak je dan vanuit je auto door niet te dichtbij te willen komen en rustig af te wachten tot ze dichtbij genoeg zijn om de telelens te laten zien wat die kan. Eén van de vogeltjes die ik graag vast wilde leggen is de Blauwborst. Dat was mij tot heden nog niet goed gelukt. Maar ook dat zou hier veranderen op een mooie, wat nevelige zomermorgen.                                                                        Sunset
De bovenstaande opname is gemaakt vanaf de observatiepost bij de Bandijk, nog vóór dat de avondzon helemaal weg was. Op dat moment was het ook laag water zoals duidelijk te zien is. Voor de vogels van de Biesbosch is het misschien aardig eens een kijkje te nemen bij Birding Biesbosch waar dagelijks wordt bijgehouden wat er wordt gezien door de diverse vogelaars. Daar zult u mij niet bij aantreffen omdat 99,99 van de 100 keer een vogel al gemeld is, gemeld zal worden etc. en ik denk niet dat het zinvol is dat ik als 36ste of hoger één en dezelfde vogel meld.

Zo ga ik ook niet meteen op een gemelde, bijzondere vogel af zoals bijv. een Zwarte Ibis. In Nederland een zogenoemde dwaalgast. Als die in Groningen wordt gemeld, ga ik niet spoorslags daar naartoe om die vogel te kieken. Dat is voor bij veel vogelconculega`s wel het geval en dan wordt 351 keer dezelfde vogel op dezelfde plek gemeld. Weinig zinvol behalve dan dat je naam in de lijst staat. Ik vind een liter of 15 diesel à 1,40 neuroses wat veel voor een plaatje met het risico dat tijdens mijn "vogeltrek" die vogel gevlogen is. Maar dat is voor ieder mens weer anders en liefhebbers vóór.

Voor de aardigheid meldde mijn vaste fotomaatje een Rotgans die blijkbaar wat ziek zijnde in de Alblasserwaard verbleef om te recupereren. Het was aan een doodlopende weg die eindigde voor een fietspad. De volgende dag en dagen zag het er bijna zwart van de vogelaars totdat die Rotgans besloot en in staat was de drukte te ontvluchten.
Die Zwarte Ibis heb ik geheel toevallig wel gezien omdat die bij de Bandijk in de BraBiBo zat en ik daar  wekelijks ben te vinden. Helaas heb ik die niet kunnen kieken.

Die Blauwborst , de Luscinia svecica, die dan toch voor mijn lens terechtkwam. Ik hoor wel vaker de verzuchting dat het niet lukt om een of andere vogel te vinden. Mijn steevaste overtuiging is dat als je maar bezig blijft en geduld hebt, op énig moment die vogel of dat dier er zál zijn voor je. Dan is het wél zaak om die camera schietklaar bij je te hebben. In dit geval lag hij naast mij op de passagiersstoel. Dan nóg kan een plaatje mislukken. Deze is op het randje qua ruis en scherpte maar 
          
 Reaching for a Bird               volgend jaar komt de Blauwborst
                                                              zeker weer voor de camera en 
                                                              dan kan het alleen maar beter worden.
                                                              Ervaring is de beste leermeester tenslotte.

Zo is een pagina op deze site snel gevuld met wat tekst en wat plaatjes. Het is geen doen om al de vogels die je tegenkomt alleen al in de BrabiBo uitgebreid hier te presenteren. Meestal plaats ik een album op Picasaweb, dat ik inmiddels heb bekort tot minder dan 1 Gb. Maar een klein aantal zal toch niet aan deze site kunnen ontsnappen. Op de site van Birding Biesbosch is wel duidelijk te zien wat er allemaal voorbij kan komen en dat is niet weinig. Overigens zijn er wel meer sites zoals Waarneming.nl of Dutch Bird Alert waarop dagelijks de meldingen te zien zijn.

                                                                  Prikkeldraad en Paaltjes

Zoals op de vorige pagina aangegeven is het zaak om al dat vermaledijde prikkeldraad en de noodzakelijke paaltjes in de gaten te houden. Heel langzaam rijden en goed kijken. Als je iets dénkt te zien, stoppen en de verrekijker erbij pakken. Dan kijken of de afstand redelijkerwijs te overbruggen is voor je telelens. Zo niet dan zo rustig mogelijk doorrollen en meestal is het dan toch nog, "Pech, Vogel Weg".
Maar de aanhouder wint altijd en daarom een kleine compilatie van enige draad- en paalvogels maar ook "takke vogels" komen aan bod.

 

 

 

 

 

       Rietgors -  Emberiza schoeniclus                     Boerenzwaluw - Hirundo rustica

 

              Buizerd - Buteo buteo                               Graspieper - Anthus pratensis     Putter/Distelvink - Carduelis carduelis          Grote Bonte Specht - Dendrocopos major


         Beflijster -  Turdus torquatus                           Spreeuwen - Sturnus vulgaris


      Juveniele Tapuit - Oenanthe oenanthe                     Kauw - Corvus monedula


 

 

 

 

 

 


                Blauwe reiger - Ardea cinerea                       Fazant - Phasianus colchicus


           Tjiftjaf - Phylloscopus collybita                    Blauwborst - Luscinia svecica

 

 

 

                Torenvalk -  Falco tinnunculus            Rietzanger - Acrocephalus schoenobaenus                    Grutto - Limosa limosa                                 Kievit - Vanellus vanellus    Tureluur - Tringa totanus en Grutto                   Gele Kwikstaart - Motacilla flava

                                      The Kingfisher - De IJsvogel - Alcedo atthis

Een waarlijk Koninklijke vogel, razendsnelle vlieger die vaak alleen maar zichtbaar is als kobaltblauwe streep. Een vervaarlijk grote snavel voor zo`n klein vogeltje maar die valt te vrezen als je jas beschubd is. Soms hóór je zijn aanwezigheid voordat je hem ziet. De wat hoge, lange en ijle fwiep en korte snelle plonsjes in het water. Razendsnel is hij weer terug op z`n post kort boven het water en is dan vaak moeilijk zichtbaar. Hier zit hij op een dode tak die door een andere vogelaar op die plek was geïnstalleerd om als uitkijkpost, start- en landingsplaats voor deze knaap te dienen. Dat is dus gelukt zoals u ziet. Ik zat daar duidelijk zichtbaar een paar meter vanaf net voldoende voor mijn minimale scherpstelafstand. De Zeearend is spectaculair maar de IJsvogel evenzeer. In het Koninklijke zouden het broertjes kunnen zijn :-))

 


En voorlopig tot slot mijn grote vriend van de afgelopen weken die er alles aan deed om zich niet te laten betrappen. Maar op het laatst kon hij er niet meer onderuit en liet zich gewillig portretteren als een volleerd poseur. Daar kwam geen camouflage of "verkeerde streken" o.i.d aan te pas. In mijn geval is de enige camouflage een groenig hoedje op mijn witte kop verder niet.

Gewoon ervoor zorgen dat je nog vóór het eerste licht op een plek zit waar je wat wegvalt tegen de achtergrond. Je bent dan als het ware een deel van het geheel aan het begin van de dag. Wel is het zaak stil te zijn en zo weinig mogelijk te bewegen en dus ook geduld hebben. Eén van mijn credo`s is dat als je volhoudt je altijd voor je lens krijgt wat jij graag wilt.
Tot nu is dat bij mij steeds zo geweest. Dan moet je natuurlijk geen ijsbeer op de Zuidpool willen fotograferen, daar kan geen geduld tegenop.

Noorwegen is mooi, een woestijn ook, of de view vanaf een bergtop, een woeste rivier of een spiegelend meer ergens in Zuid-Amerika. Maar het mooiste zijn toch de zonsopkomsten en -ondergangen waar ook ter wereld. Zo ook in dit kleine landje zich soms even fraai toont als de mooiste plek op de wereld. Want waar is die plek dan? De plek waar je op dat moment bent, de Brabantse Biesbosch in dit geval.
Daarom als besluit van deze tweede pagina een zonsopkomst en een zonsondergang om de schoonheid van dit kleine postzegeltje Nederland een beetje voor het voetlicht te brengen.
Als de dag begint, stijgen om de paar minuten wolken ganzen en eenden op die van hun slaapplaats op bijvoorbeeld de Tongplaat naar andere plekken in de buurt vliegen om te fourageren. Daarbij zijn het de ganzen die luidruchtig hun komst aankondigen.
Zo`n plek ziet u hieronder de voormalige polder Oude Hardenhoek vanaf het Vogelaars plateau aan de Bandijk. Als de zon zich weer achter de horizon nestelt, trekken de vogels weer naar hun slaapplaatsen en laten je achter in de stilte. Prachtig!!
      Vorige         Wil je meer foto`s zien? Klik dan hier       Volgende

Terug naar boven

 

 

 
                         
BiesBosch Beesten Boeltje (2)
                                                              Blz.1                                                                                                                                   Blz.3                                                            
Home
Motoren
FJR 1300a
De Zwerfbus
De Fotografie
Alblasserwaard
De Biesbosch
Garmin GPS
De Reus
Fotocollages
Raffinaderij
Korte Trips
      Wadden Vogeltrip    
      Vogeltrip Den Helder
      Kraanvogels lac du Der
      Fochteloërveen juni `13
Nuttige Links
CONTACT

                                                                                                                                                                                                                                                         

 

                           


Mijn Foto`s Natuur
Mijn Foto`s Molens
Mijn Foto`s Landen
Mijn Foto`s Steden
Mijn Foto`s Vogels
Mijn Foto`s Macro
Mijn Foto`s Paddenstoelen
Noordkaap 2003
Noordkaap 2004
Noorwegen 2006
Runde (N) 2011
Sicilië 2004-10pag.
Sicilië 2009
Gibraltar 2006
Dolomieten 2005
Italië 2002
San Juan 2007
Spanje 1997
Portugal
Pomarinho 2012
Zes Romereizen
Engeland-Ierland-Schotland