Blz.2              Vroege en andere Vogels               Blz.4


      Om enig succes te kunnen boeken, moet je opgaan in de omgeving.
             Vandaar mijn nickname "Stonehead" oftewel Keienkop.


Mijn fiets die ik vrijwel altijd in de auto meeneem om te kunnen gebruiken als ik ergens niet met de auto kan komen, wordt hier duidelijk als pakezel gebruikt. De fotoapparatuur, de verrekijker,de telescoop, het statief en de klapstoel vinden hier allemaal hun plaats. Dan nog ruim 90kg mannenvlees, dus het beestje heeft het zwaar. Je moet wat doen in je vrije tijd en zo ben je van de straat en doe je geen kwaad.

   
       Een vogelkijkhut die deze naam niet waard is!!!

De "vogelkijkhut" op de Tongplaat heeft niets te maken met een hut. Het is een door SBB neergekletste schutting van betonplaten die nauwelijks bescherming biedt. De toegang achter is volledig open. Bij Noordwestelijke tot Oostelijke wind waai je uit je verschoning en is een longontsteking niet ondenkbaar. Mij leverde deze "hut" in het voorjaar een heuse oorontsteking op omdat de koude, schrale oostenwind door het kijkgat dat ook rechts zit, snoeihaard tegen mijn rechter kopkant blies. Daarnaast is het voor iemand van onder de 1.75 ŗ1.80 mtr. onmogelijk om een telescoop normaal te gebruiken. Ik moet het oculair 45 graden draaien om rechtopstaande te kunnen kijken door het ding. Al met al geen plek waar ik graag of veel kom, maar wellicht is dat juist de bedoeling :-( Hier is duidelijk niet over nagedacht, laat staan dat er iets aan de gebruikers wordt gevraagd. Slechte zaak StaatsBosBeheer!!!

                                                                  
Bakkie??


Ook de Kangoo blinkt uit in multi functionaliteit. Waar voorheen de elektrische scootmobiel van Gerda z`n plaats vond, heeft nu die fiets een plekje. Ernaast heb ik een "keukentje" gefabriekt zodat ik altijd verse koffie kan zetten. Alle attributen zijn daarvoor aanwezig. Om de inwendige mens te bevredigen, is er ook altijd wat voorraad Cup a Soup aanwezig in diverse smaken maar vooral erwtensoep mijn favoriet. Maar de beste functie is wel die van rijdende "vogelkijkhut". Vogels en andere beestjes zijn hier veel minder bang voor dan voor een mens die langs de dijk loopt. Blijkbaar weten inmiddels veel vogels al dat zo`n rijdend ding ook gevaar in zich houdt. Al laat je het gaspedaal maar los dan vliegt met name de reiger of de purperreiger vaak al meteen weg. Genoeg gekletst, nu een compilatie van een paar vogels zoals die in de Brabibo langskomen.
Om mee te beginnen de grootste van allemaal:

                           
De Zeearend - Haliaeetus albicilla - White-tailed Eagle


Dit kun je met een gerust hart een grote jongen noemen. Verleden jaar was er al dit jonge stel, maar toen kwam het niet tot broeden. Dit jaar echter is er een heus ei over gelegd en het resultaat mag er zijn, een jonge zeearend in de BraBiBo. Wie had dat ooit gedacht. Nu kun je denken dat zo`n grote jongen weinig te vrezen heeft van andere vogels maar dat valt toch tegen.
 
Eenmaal in de lucht wordt hij of zij regelmatig "aangevallen" door andere (roof)vogels. Slechtvalk, Boomvalk, Buizerd, Kieviten en Meeuwen vallen hem lastig als muggen rond zijn kop. Soms maakt hij/zij een afwerende beweging maar meestal wordt het doel bereikt. Die grote jongen laat zich toch verdrijven tot grotere hoogte of verder weg. Een soort B52 die zich ook niet echt kan verweren tegen een groepje Messerschmitts.

Andersom is het zo dat vrijwel alles wat veren heeft de lucht in gaat als zo`n zeearend zich uit een in de buurt staande boom laat vallen op weg naar een prooi. In de lucht een prooi pakken is erg lastig maar in/op het water blijven is levensgevaarlijk. Want voor dat je er erg in hebt, heeft`ie je al bij de kladden en uit het water getild. Als je ergens in de buurt bent en je hoort plotseling het massale geluid van ganzen en andere watervogels, dan weet je al dat er een slachtoffer moet gaan vallen. 
Hoe anders is het imago van de Kleine Zwaan of Zwanen in het algemeen? Vreedzame dieren die je alleen agressief ziet als zij jongen hebben en je ze te dicht nadert. dat is het beeld maar "in het wild" kan het er behoorlijk heftig aan toegaan en komen groepsverkrachtingen of pogingen daartoe ook regelmatig voor.
De mannetjes kunnen ook flink agressief zijn als het aankomt op "hun" vrouwtje. De Kleine Zwaan komt in de wintertijd vanuit de toendra`s in het oosten naar ons toe en wie eenmaal het geluid kent van hun "gebabbel"dat zij onder het vliegen maken, zal dat nooit vergeten. De Engelse benaming is daarom weer veel correcter dan de Nederlandse, net zoals bij de Kwak. de Tundra- of fluisterende zwaan.De Kleine zwaan-Cygnus bewickii -Tundra Swan(Bewick's Swan/Whistling Swan)

Een andere roofvogel die voor de nodige opschudding onder vogels en vogelaars zorgt, is de Visarend. deze is vaak met meerdere exemplaren tegelijk te bewonderen in de BraBiBo. Hij komt vaak ietsje dichter in de buurt dan zijn grote broer de zeearend en kan dan voor spectaculaire beelden zorgen als hij op een prooi duikt in het water, meestal een vis zoals zijn naam doet vermoeden.

                      De Visarend - Pandion haliaetus - Osprey or Fish eagleNog een bijzondere bewonder van de BraBiBo is de Kwak. Hoe kun je een dier nu zo`n naam geven? Zoals zo vaak waarschijnlijk door het geluid dat hij maakt. De Engelse naam doet veel meer recht aan het beestje, daar spreekt men van de Zwart gekroonde nachtreiger. Heel wat beter dan Kwak waarbij Kwik en Kwek worden weggelaten!! :-)

(Zinsnede geleend van Wikipedia).
"De Kwak (Nycticorax nycticorax)Black-crowned Night Heron  is een van de kleinere leden van de reigerfamilie (grootte van snavel tot staart 61 cm). De vogel heeft een bijzonder groot verspreidingsgebied. Hij komt in alle werelddelen voor, behalve AustraliŽ en Antarctica. In Europa zijn er maar een paar gebieden waar hij voorkomt. In
Nederland en Vlaanderen
is het een uiterst zeldzame broedvogel."Dan is het des te leuker als je die Kwak vindt en hem daarbij ook nog zowel vliegend als vissend vast kunt leggen. Nog leuker als je `s morgens bij het eerste licht er twee tegelijk ziet. Dat moeten wel broertjes of zusjes zijn denk ik. Helaas heb ik de ouder(s) nog niet kunnen betrappen op enige aanwezigheid. Deze doen hun Engelse naam eer aan en zijn zeer fraai getekend in tegenstelling tot deze jongen.
 

Een andere vogel van enig formaat is de Lepelaar die zich hier elk jaar laat zien. Na de broedperiodes op andere plaatsen in het land komen ze hier rusten en aansterken voor de grote tocht in het najaar.
Na de ontpoldering blijkt de Tongplaat een goede slaap- en rustplaats waarbij de Hardenhoek bij laag water ook gebruikt wordt om te fourageren.


Wikipedia zegt:
"Er zijn de laatste jaren ongeveer duizend broedparen per seizoen, vooral op de Waddeneilanden (geen vossen), het Zwanenwater en langs de randmeren van het IJsselmeer zoals in het Naardermeer, Lepelaarsplassen, de Waverhoek, de Oostvaardersplassen, de Tienhovense plas en de Poolland' lepelaarspoelen ten noordoosten van Schagen in beheer bij Staatsbosbeheer.
De lepelaar is overigens de nationale vogel van Nederland.
Boven een stukje van de rustplaats op de Tongplaat.
Links zie je een scŤne die je bij mijn weten niet bij andere vogels ziet. Elkaar even "matsen" als je jeuk hebt, of als er op onbereikbare plaatsen verzorging van het verenpakket noodzakelijk is.
Niet zo gek als je die onfatsoenlijk grote spatel ziet waar je mee bent uitgerust.
Even onder je kin krabben is niet zo eenvoudig op ťťn poot en waarom moeilijk als het makkelijk kan.
Dit in tegenstelling tot wat wij mensen meestal doen, moeilijk.


     
    Als de Nationale Vogel van Nederland mag je hier ook wel een beetje prominente plaats innemen

Al dit schoons is moeiteloos aan te vullen met een hele serie vogels van allerlei pluimage die hier in de Brabantse Biesbosch hun leventje leven. De waarnemingen op Birding Biesbosch leveren een complete lijst op van het gesignaleerde gevogelte. Tot slot nog een verzamelfoto van de Tongplaat. Niet geheel toevallig staan hier verzameld de Grote Zilverreiger, de Kleine Zilverreiger, De Blauwe Reiger en de Lepelaar.

Zo vroeg in de morgen heb ik niet altijd oog voor allerlei andere, fotografisch interessante onderwerpen die hier voorkomen. Mijn favoriete sport is nog altijd de macrofotografie en daarin kun je hier je hartje ook helemaal ophalen. Vooral als het `s morgens wat nevelig en vochtig is en de insecten en vlinders nog te drogen hangen is het volop genieten geblazen. Als voorbeeld en als overgang naar de volgende pagina die zal gaan over de bloemetjes en bijtjes een afbeelding van een opdrogend Bruin Blauwtje.


 
     Vorige             Wil je meer foto`s zien? Klik dan hier         Volgende

 

Terug naar boven

 

                                                                                                                                                   
                   
BiesBosch Beesten Boeltje (3)
  


Home
Motoren
FJR 1300a
De Zwerfbus
De Fotografie
Alblasserwaard
De Biesbosch
Garmin GPS
De Reus
Fotocollages
Raffinaderij
Korte Trips
      Wadden Vogeltrip    
      Vogeltrip Den Helder
      Kraanvogels lac du Der
      FochteloŽrveen juni `13
Nuttige Links
CONTACT


 

                                                                                                                                                                                                                                                           

 

                           


Mijn Foto`s Natuur
Mijn Foto`s Molens
Mijn Foto`s Landen
Mijn Foto`s Steden
Mijn Foto`s Vogels
Mijn Foto`s Macro
Mijn Foto`s Paddenstoelen
Noordkaap 2003
Noordkaap 2004
Noorwegen 2006
Runde (N) 2011
SiciliŽ 2004-10pag.
SiciliŽ 2009
Gibraltar 2006
Dolomieten 2005
ItaliŽ 2002
San Juan 2007
Spanje 1997
Portugal
Pomarinho 2012
Zes Romereizen
Engeland-Ierland-Schotland