Het Boomgat                        Blz.2  

                             
De BraBiBo      
Bovenstaande titel BraBiBo is mijn persoonlijke afkorting van Brabantse Biesbosch. Die is ontstaan uit een vorm van luiheid om te vermijden steeds de hele naam te moeten typen. Inmiddels weten vele bezoekers van mijn albums op Picasaweb wel wat die afkorting betekent maar als men ernaar vraagt, leg ik het graag uit.
Het is pas sinds een jaar of 6/7 dat ik mij in dit gebied ben gaan begeven. Nadat ik de fotografie naar aanleiding van mijn prepensioen ben gaan intensiveren, ben ik ook begonnen met het fotograferen van vogeltjes. Dat is een sluipend proces. Mijn Foto`s

Het begint bij ťťn brutaal vogeltje, als ik mij goed herinner een vinkje, dat achter een bankje in een bos in de gevallen bladeren ging rommelen. Die foto heb ik zelfs nog, maar is van een dermate huilerige kwaliteit dat ik die hier niet zal presenteren. Ik heb die kiek nog omdat het digitale archief een onmetelijke grootheid kan hebben. Als ik het had moeten bewaren als analoge afdruk, zou het geheid gesneuveld zijn. Dat proces gaat verder omdat het vastleggen van vogeltjes iets heel uitdagends heeft. Het beweegt, het fladdert, het zingt of kwettert, het is razendsnel en is meestal erg schuw. Die uitdaging zit hem dan in het op beeld vastleggen van die dot veren. Hun prachtige kleuren van ongelooflijke verscheidenheid. Van grote vogels als de Zeearend, de Visarend (boven), de Zilverreiger enzovoorts tot van die piepkleine als een Winterkoninkje, een Kneu, het Puttertje ook wel Distelvinkje genoemd of "gewoon" maar een Mus.

Vůůr dat je het zelf beseft, ben je alleen nog maar op pad in de natuur op zoek naar vogels. Die natuur is op zichzelf altijd het bezoeken waard maar nu nog meer. Elke vogel heeft zo zijn of haar favoriete plekje tussen water en wind, tussen oever en het dichte bos. Bij dat zoeken betreed je allerlei gebieden tussen vlak om de hoek, zoals de Alblasserwaard, of ver weg zoals het Lauwersmeer. Of wat breder van diep in Zeeland tot op de Waddeneilanden, van Hoek van Holland tot het Wooldse Veen bij Winterswijk. En als het nog wat verder mag van Noordkaap tot Gibraltar.

Zo struin je dan door dit fantastisch mooie landje en ga je ongemerkt vaker naar dezelfde stukjes natuur in de buurt. Dat is begonnen met die Alblasserwaard en dat ook nog maar een bepaald gedeelte en een bijna vaste route. Een enkele keer per jaar wat vaker naar het Zouwegebied of Kinderdijk omdat daar dan de Zwarte Stern broedt en daar ook de Purperreiger met enige moeite te bewonderen valt. Niet alleen dŠŠr, maar die gebieden zijn dan het dichtste bij. Zo steek je ook opeens over naar de Brabantse Biesbosch bij de Kop van `t Land en staat dan zomaar in een van de mooiste natuurgebieden.                                     


                                                  Coulissen van de Brabantse Biesbosch

Dat gebied is De Brabantse Biesbosch. Over hoe dit gebied ontstaan is kunt u werkelijk Šlles vinden en lezen op het world weird web. Daarover hoef ik hier niet verder uit te wijden. Het Ūs er en daar gaat het om. Dat het nu en in de komende jaren nog sterk aan verandering onderhevig is en zal zijn, is ook op het internet te vinden. Zoekt u maar eens op "Noordwaard". De werkzaamheden zien er nu afschrikwekkend uit en het zal tot in 2015 duren voordat alles klaar is (zegt men).
Dan zal er nog een flinke periode nodig zijn om de natuur de tijd te geven om van alles en nog wat te laten groeien, zodat het geheel een "natuurlijke" uitstraling krijgt. Ik ben zťťr benieuwd. Intussen loop, kruip, bagger, wandel, fiets en struin ik door dit stukje Nederland en kiek wat mij voor de lens komt. Met welke spullen ik dat doe, kunt u
hier zien.
Kliklink
Soms fotografeer ik vanuit de auto als dat kan, omdat een auto als minder bedreigend wordt gezien door vogels dan die oerlelijke monsters op twee benen. Maar even vaak sta ik uren op een en hetzelfde plekje met camera en telescoop in de aanslag, of zit ik op mijn vouwstoeltje uren te wachten op die blauwe komeet, de ijsvogel.
Behalve vogels kun je hier ook nog andere schepsels dan tweebenige monsters tegenkomen. De niet te vermijden reeŽn, de vossen, de bevers, de talloze soorten insecten.
De al even onvermijdelijke en onuitroeibare muggen, de stekende d(w)azen, bijen en hommels, rupsen en hun vlinders waaronder ik ooit een Koninginnepage mocht zien fladderen. Helaas ontsnapt aan het oog van de camera.      
Kliklink

Al die beestjes vinden hun plekje in een zeer fraai en gevarieerd landschap die ik hierboven gedoopt heb tot Coulissen van de BraBiBo. De mooiste tijd om hier te zijn is net vůůr het eerste licht zo`n beetje een half uur voor de officiŽle zonsopkomst uit de tabellen. Op veel dagen is er dan een zeer fraaie opkomst in een rode gloed die ik vele malen heb vastgelegd. Al maak je er een miljoen, het verveelt nooit om hierbij aanwezig te zijn. Een enkele keer blijf ik dralen tot diezelfde zon weer achter de coulissen verdwijnt en ook dan kun je de natuur op schitterende beelden betrappen. Zo`n hele dag in dit gebied "and never a dull moment".

Tongplaat: Ook een stukje ontpolderde polder in wat nu De Dordtse Biesbosch heet. Na de aanleg van de Nieuwe Merwede werd dit a.h.w. afgesplitst van het gehele Biesboschgebied.
Voor bijzonderheden kun je via "tongplaat" naar diverse sites met veel informatie. O.a.
deze site van de Gemeente Dordrecht.

De aanleg hiervan kon ik in 2011 "bewonderen" en sinds begin mei 2012, toen de dijk werd doorgestoken, hebben met name de vogels en hun vogelaars er weer een stukje "natuur" bij. De foto is genomen op 23 maart 2012 om 07.47 uur.

Om zoveel mogelijk kans te maken de verschillende viervoeters te ontmoeten, is het zaak om echt zo vroeg al in het gebied te zijn. Je kunt bij toeval midden op de dag wel eens een ree "scoren", maar die kans is veel groter op een zo vroeg mogelijk tijdstip. Daarnaast dien je wel rekening te houden met de windrichting want ze horen en ruiken je meteen en zijn dan al snel "Gone with the Wind". Het maken van lawaai is uiteraard geheel uit den boze om dezelfde reden. Maar hun zicht is zeker niet zo goed als van een zeearend en indien je je aan de goede kant van de wind bevindt, kun je ze redelijk goed benaderen. Op het kleine fotootje hierboven bevond ik mij op zo`n 20 meter afstand, rechtopstaand en stap voor stap naderend door de spruitenaanplant met de camera in de aanslag.
Fotografe NilgŁn heeft haar Bambi gedoopt, een bezoekje bij haar wordt zeer gewaardeerd.

Zo kon het gebeuren dat ik een "Vossejacht" vast kon leggen. Niet de jacht op de vos, maar de vos die op jacht was langs de slootkanten van de Deeneplaatweg. De avond ervoor, ik lag net tussen de klamme lappen, had ik een soort visioen. Daarin bedacht ik dat hoewel er vossen schuilen in de Biesbosch, ik er nog nooit een gezien had. Het zou mooi zijn om dat toch eens mee te maken en aldus sliep ik in. Rond 07.00 op 11 april 2012 reed ik van de pont en draaide naar de Deeneplaatweg. Een eind voorbij de werkschuur bij Jantjesplaat sloeg even de bliksem in. "Verdraaid, daar zit een Vůs, moet je toch meemaken", schoot het door mijn hoofd. Een vooruitziende blik gehad?
De vos liep op een meter of 15 afstand in het veld en tussen ons in was een sloot met wat riet aan de rand, eigenlijk een vrij diepe greppel met steile wanden. Ik reed langzaam met hem mee en soms stopte hij, of zij, om een stukje terug te lopen. Dan ging ik in z`n achteruit en rolde mee. De vos bleef op dezelfde afstand, keek mij soms aan maar volhardde in de afstand tussen ons. Toen ik op enig moment het portier opende om staande naast de auto een plaatje te kunnen schieten, sprintte de vos een eind van mij af. Ik ging duidelijk te ver en liet mij weer op mijn plaats zakken.

 

 

 

 

 

 

 


De vos kwam weer terug en vervolgde zijn snuffeltocht. Plotseling zwenkte hij naar mij toe en voordat ik er erg in had dook hij het talud af de greppel/sloot in. Enige seconden later kwam hij weer boven de rand uit met datgene wat hij daar blijkbaar verwachtte. Een dikke rat. Hij rende een eindje terug en ik moest weer in z`n achteruit. Hij zette even flink te tandjes in het beest en ik bereidde mij voor op een wat bloederige schranspartij.
Maar helaas, mijn aanwezigheid was hem toch teveel en met de buit rende hij weg, scheurde linksaf de Deeneplaatweg over en verdween achter de dijk in de Grienden van de Nieuwe Merwede.
Geen helaas eigenlijk, want ik had toch een aardige serie van hem kunnen schieten. Ik zal een dezer dagen eens kijken of ik een "visioen" kan krijgen van een bever, want die ontbreekt nog. :-)))


  

 

 

 

 

 


 

Ongetwijfeld zullen er meer vossen zijn dan deze en even ongetwijfeld zijn die door anderen gezien en vastgelegd. Maar na zo`n gelukje heb ik niet meteen de neiging om nog meer van die jongens op te gaan sporen. Het gesluip en gekruip door een soms vrijwel ondoordringbaar "oerwoud" vol met bramenstruiken, manshoge brandnetels, moerasachtige bodemstukken, weerbarstige wilgenstruiken en last but not least de enorme hoeveelheden prikkeldraad vergen wat veel van zo`n oud lijf als het mijne. Dat ik dat soms tůch doe moet z`n oorsprong hebben in dat ene kleine hoekje in de hersens van een mens dat jagersinstinct wordt genoemd. Dat leverde dan toch maar weer de plaatjes op van wat jonge reeŽn zoals die hieronder. Analoog aan mijn album "Catcher in de Rye" op Picasaweb, zou ik deze serie "Caught in the Rye" willen dopen.

 

 

 

 Deze jongedame kijkt wat verschrikt op als ik aan de rand van de akker verschijn. Ik sta maar beweeg mij niet en de wind komt van linksvoor naar mij toe. Zij kan mij niet ruiken of horen dus wat ben ik? Een boom? Vreemde struik? Vreemde Snoeshaan? Zij stapt wat opzij gereed voor de vlucht, maar sluipt meer dan dat zij loopt tussen de stoppels en de rijen stro terwijl zij mij blijft bekijken.Zij verstopt zich eventjes achter een rij stro maar komt dan in een soort tijgersluipgang toch weer mijn kant op. Bijna parmantig maar het hartje kloppend in de keel stapt zij vůůr mij langs.
Zo`n houding van; als ik niet kijk en je niet zie dan ben je er ook niet.
Tenslotte wint de angst voor het onbekende het van de bravoure en zij gaat er met grote sprongen vandoor naar het verse spruitengroen. Onderweg kijkt ze nog even om: "Verdulleme, hij staat er nog", schijnt zij te denken en voort gaat het weer tot zij het spruitenveld bereikt. Dat noopt mij weer tot een survivaltocht door de jungle van de BraBiBo dwars door manshoge braamstuiken en brandnetels om een beetje in de buurt te komen. Uiteindelijk lukt dat en zij blijken mij alweer gezien te hebben. Zij, want naast de een blijft een tweede strikt verscholen tussen de planten liggen.


 

 

 

 


Zij kijkt rond en nog even langs mij heen maar meteen daarna heeft zij mij in de gaten. "Staat die vent er wťťr", en nu is het genoeg. Zij draait zich snel om, haar maatje springt ook op en gezamenlijk kiezen de reeŽn het hazenpad. In de verte tonen zij alleen nog hun witte achterkant ten teken van "maling aan jou en catch me if you can".
Blijft de vraag of twee reeŽn wel naast elkaar op een hazenpad passen. :-)
In ieder geval rest mij het wonderschone plaatje van Bambi om met NilgŁn te spreken.


Ter afsluiting van deze bladzijde nog een van de dagelijkse zonsopkomsten zoals die over op deze aardkloot te zien zijn. Het zou leuk zijn als daar eens een tijdje achteraan zou kunnen rijden. Het enige nadeel is dat je wel eens een bocht door moet of een veerpont moet nemen. Te vrezen valt dat die zonsopkomst al snel uit beeld beeld verdwijnt. Daarom leg ik hem af en toe maar eens vast zodat anderen in ieder geval van het plaatje kunnen genieten.

Hier ziet u de Bandijk in het vroege voorjaar terwijl in de verte dikke bewolking aan komt drijven die zich lijkt te ontwikkelen naar de Cumulo Nimbus de zogenoemde aambeelden die heftige regenbuien in zich dragen. Een mooi vooruitzicht :-(


              Home                 
 Wil je meer foto`s zien? Klik dan hier                      Volgende

Terug naar boven

 

 
                          
BiesBosch Beesten Boeltje
 
                                                                                                                                                                                                                                                          

 

                           


Mijn Foto`s Natuur
Mijn Foto`s Molens
Mijn Foto`s Landen
Mijn Foto`s Steden
Mijn Foto`s Vogels
Mijn Foto`s Macro
Mijn Foto`s Paddenstoelen
Noordkaap 2003
Noordkaap 2004
Noorwegen 2006
Runde (N) 2011
Noorwegen 2014
SiciliŽ 2004-10pag.
SiciliŽ 2009
Gibraltar 2006
Dolomieten 2005
ItaliŽ 2002
San Juan 2007
Spanje 1997
Portugal
Pomarinho 2012
Zes Romereizen
Engeland-Ierland-Schotland
ItaliŽ 2016
 


Home
Motoren
FJR 1300a
De Zwerfbus
De Fotografie
Alblasserwaard
De Biesbosch
Garmin GPS
De Reus
Fotocollages
Raffinaderij
Korte Trips
      Wadden Vogeltrip    
      Vogeltrip Den Helder
      Kraanvogels lac du Der 
      FochteloŽrveen juni `13
Nuttige Links
CONTACT