In september 2012 ging ik voor het eerst na Gerda`s overlijden weer op stap.
Niet in m`n eentje en besloot voor een zeiltrip met een zeetjalk "De Confiance" te kiezen. De foto`s hiervan zijn via deze link te bekijken.
                                    https://goo.gl/photos/Vf5xVjrCnCsm1TQr8
Dat is toen zů goed bevallen dat ik nu in 2017 na een turbulente periode opnieuw boekte voor een vogeltrip van een week. De organisatie door schipper Jan-Willem Tetteroo en zijn vrouw Elsa was buitengewoon goed te noemen en niet te vergeten matroos Yesse.
Het heeft ons werkelijk aan niets ontbroken. Deze week was nat en winderig maar de vogelgids deed zeer zijn best er een suukzes van te maken. Met ongeveer 109 soorten mochten wij ons spekkopers wanen. Had hij niet zo hard gesist, dan zouden het er ongetwijfeld meer zijn geweest. Een kort verslag

                        Zeilen met de Confiance van 10 t/m 17 september 2017

Een soort reprise van 2012. De start is deze keer in Harlingen en het wordt een stormachtige start dit jaar. Van zondag tot donderdag is er dagelijks afstemming over wat er kan of niet kan. Zeilen of niet zeilen want boven 8 beaufort is het gewoon te gevaarlijk. De dagen worden gevuld met een trip per auto naar het Lauwersmeer om de Grauwe Franjepoot te bezoeken. Dat lukt wonderwel en gedurende deze dag worden er zo`n 65 soorten verenpakketjes gezien. Dinsdagmorgen vertrekken wij dan om 8 uur naar Terschelling. Het karwei van de zeilen hijsen en bij aankomst weer binnenhalen is een mooie klus. Het weer laat zich fotografisch van de goede kant zien met heftige wolkenluchten, regenbogen, Cumulus Nimbussen en meer van die ongein. Bij aankomst nestelen wij ons aan de kade achter allerlei andere oude schuiten en gaan de naderende storm afwachten. De top daarvan met uitschieters naar windkracht 12 komt woensdag na het middaguur. Dinsdagmiddag gaan we per gehuurde fiets naar Midsland West om zeevogels te zien. Dat lukt aardig want groot enthousiasme als de Kleine Jager wordt gesignaleerd naast de Jan-van-gent en de Grote Stern en zo nog wat spul als Drieteenstrandlopers. Op de terugweg test ik mijn rikketik door in een straf tempo tegen de wind in terug te stampen naar ons schuitje. Ter lering en vermaak gaan we woensdag met de bus naar Midsland West
om over het strand met de storm in de rug naar Midsland te lopen.  Dat levert prachtige beelden op van mensen die achterover tegen de wind leunen, benen die verdwijnen in de laag-bij-de-grondse zandstorm. Voor de apparatuur is dit dodelijk en ik heb dan ook de grote Canon`s aan boord gelaten. Alleen de G7X mag mee en prompt lopen de lamelletjes van de lens vast. Op zee had de 5D4 al de geest gegeven door het zoute stuifwater. De spiegel bleef in opgeklapte stand staan. Maar het werkt inmiddels allemaal weer. Nu nog proberen om de Zwarte Zeekoet, de grote obsessie van de vogelgids, te scoren die in de jachthaven zou huizen. We zullen (niet) zien.

Donderdag ga ik niet met de groep mee voor een soort boswandeling. Ik hou het lekker rustig en houd mij bezig met foto`s op de leptobber. Kees raakt zijn portemonnee kwijt die nog in ďHet wakend OogĒ blijkt te liggen op Terschelling als wij onderweg zijn naar Ameland. Die kwestie wordt opgelost als wij weer terugvaren naar Terschelling. De havenmeester pikt hem op bij de minder sympathieke uitbater van die hut die niets voor Kees wil doen. We varen terug om daarna naar Vlieland te gaan en onderweg ďdroogĒ te vallen. Als ik in de haven van Ameland ďZeehondĒ roep,wat ook in het bos mijn gewoonte is, gelooft niemand mij maar hij ligt er toch echt. Op Ameland gaan we om 8 uur aan de wandel maar vanwege mijn lekke regenpak ga ik zeiknat en koud weer terug. De vogels kunnen mij gestolen worden. Ik heb schuurpapier in mijn keel ten teken van een zich ontwikkelende verkoudheid? Het weer en de wind is onderweg bar en boos.

Rond half zeven zijn we weer in de haven van Terschelling. De wind is weg maar het druppelt nog altijd. De volgende morgen doen de liefhebbers nog een boswandeling maar Jan blijft aan boord. Geen zin om wťťr nat te worden. We gaan dan op weg naar Vlieland en vallen een goed uur droog op het wad. Iedereen van boord behalve Kees want teveel klauteren.  
                                  https://photos.app.goo.gl/BDveIgQreJ0gfUKI3

We kunnen mooie plaatjes schieten en Jan speelt nog even zeemeerman wat voor enige hilariteit zorgt. Daarna stomen we op naar Vlieland waar we `s avonds nog een poging doen het Noorderlicht te zien. Mislukt.

De volgende morgen is het fietsen huren en weer naar vogelplekjes trappen. Ik neem een elektrische damesfiets i.v.m. het afstappen. Bij een duinpad heft de vogelleider een waarschuwende vinger voor de lippen en laat een nijdig sissen horen om vooral niet te praten, laat staan te fluisteren. Koeioneren heet dat naar mijn mening en hij herhaalt dat als ik samen met Kees achteraan de groep nog wat loop te brommen over het gesis, ook voor Kees een "mispunt". De laatste die mij koeioneerde was 57 jaar geleden mijn vader. Daarna heb ik mij nooit meer laten koeioneren. Ik verlaat de groep en keer terug onderweg nog wat vogels schieten waaronder een Zeekoet, Tapuit, Lepelaar, Bergeend en meer vogels van allerlei meeuwenaard.
(zie: https://photos.app.goo.gl/8WT43l723yZVVUXe2
) Daarbij heb ik  nog een gezellige kout met een beginnend vogelaar. Aan boord ruim ik mijn bende op, schrijf dit en krijg koffie van Nienke, de vriendin van de sissende leider. Hierna zullen we naar Harlingen varen waar een droef afscheid wacht. Hetgeen blijkt te kloppen. Achteraf kan ik vaststellen dat ik niet erg geschikt lijk om te reizen met een groep, teveel een einzelgšnger denk ik. Maar bij de vorige groep had ik dat niet. Zou het dan toch aan de clubjevorming hebben gelegen of aan mijn soms wat cynische humor/zelfspot? Voorlopig maar weer lekker met de camper op pad als deze is gerepareerd. En onderweg "ZEEHOND" roepen, als is het in de Alpen :-)

Zondag 17-09-2017

  
 

 

 

 

 

 

 

                                                                               terug naar boven


 


 

 
                Zeilen met de Confiance


Home
Motoren
FJR 1300a
De Zwerfbus
De Fotografie
Alblasserwaard
De Biesbosch
Garmin GPS
De Reus
De Kleine Reus
Fotocollages
Raffinaderij
Korte Trips
      Wadden Vogeltrip    
      Vogeltrip Den Helder
      Kraanvogels lac du Der
      FochteloŽrveen juni `13
Nuttige Links
CONTACT

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                  


Mijn Foto`s Natuur
Mijn Foto`s Molens
Mijn Foto`s Landen
Mijn Foto`s Steden

Mijn Foto`s Vogels
Mijn Foto`s Macro
Mijn Foto`s Paddenstoelen
Noordkaap 2003
Noordkaap 2004
Noorwegen 2006
Runde (N) 2011
Noorwegen 2014
SiciliŽ 2004-10pag.
SiciliŽ 2009
Gibraltar 2006
Dolomieten 2005
ItaliŽ 2002
San Juan 2007
Spanje 1997
Portugal
Pomarinho 2012
Zes Romereizen
Engeland-Ierland-Schotland
ItaliŽ 2016