Een nieuw Begin

In maart 2008 ben ik ruim een jaar met prepensioen en er is ruimte voor nieuwe initiatieven. Na zo`n jaar zijn er allerlei achterstallige zaken weggewerkt en dient het grote zwarte gat zich aan. Geintje natuurlijk want er is voldoende werk aan de site, de fotografie, het motorgebeuren, la famiglia en alles wat een mens verder maar kan beroeren. Zelfs het lezen van de krant schiet er wel eens bij in, dus een zwart gat? Nee, tijd voor iets nieuws! Al veel langer is er bij mij belangstelling voor molens zoals op Picasa blijkt en dat is ook ontstaan doordat mijn zwager Jan jarenlang de molen heeft beheerd aan de Angstel in Nieuwer ter Aar of moet ik zeggen Oukoop? Een wipwatermolen zoals er nog aardig wat van in Nederland staan. Helaas is Jan al een poos niet meer tussen ons en dan raakt de loop naar de molen er ook een beetje uit.

                                                         
De Oukoper Molen aan de Angstelkade                  

Bij mijn fotorondes door Dordrecht kwam ik uiteraard ook de laatste REUS (link naar de site)tegen. De molen "Kijck over den Dijck". Toen ik vernam dat hier vrijwilligers werden gevraagd, was het snel gedaan. Bij mijn eerste bezoek heb ik mij aangemeld en ben ook maar meteen donateur geworden. Alle steentjes helpen tenslotte om dit soort fraaie zaken overeind te houden. Die eerste zaterdag bestond uit kennismaken met de aanwezige leden, meel afwegen en verpakken, een rondleiding meemaken en uiteraard foto`s maken. Het bovenste deel kon ik niet bezoeken omdat de molen bij voldoende wind altijd draait om productie te maken. Om te voldoen aan een zekere vraag bij te weinig wind is er als redder in de nood een elektrische molen. Maar in principe draaien de wieken op zaterdagen.

                                                         Kijck over den Dijck vanaf de Grote Kerk.Na wat gesprekken met o.a. Willem en Henk besloot ik de molen ook maar op mijn eigen site te zetten en te proberen om de molen op deze manier nog wat meer te promoten. Ik moest toegeven dat zij gelijk hadden in hun bewering dat heel veel mensen in de omgeving niet eens wťten dat er een molen in Dordrecht staat. Dat bleek toen ik er met wat kennissen in Zwijndrecht en Hendrik Ido Ambacht over sprak. "Oh? Een molen in Dordt? Nee, dat wist ik niet eens!! JŰh, daar ga ik eens kijken". Zomaar een enkele opmerking die meteen duidelijk maakt hoe het staat met de bekendheid van dit monument.

Heel veel over de geschiedenis van deze molen is te vinden in "De reus op de Dijk" van Gert van Engelen. Eťn van de opmerkelijkste feiten is dat er in Dordrecht zo`n 80 molens moeten hebben gestaan!! Het boek behandelt de redding van deze laatste molen van Dordrecht (ISBN 90-9014651-2) is o.a. verkrijgbaar in de molen.
Uiteraard ben ik met de camera door de molen gegaan en ook de stelling met de fraaie uitzichten moest eraan geloven.

         
Uit 1713 dus.                            Vide 1ste verdieping                          Zakken vullen.           De  Zakkenvuller.                   om de "loper" te lichten.      Elektrische molen     De SteenkuipDe Reus van Dordrecht is op een mooie dag zeker een bezoek waard. De koffie is goed, een rondleiding hoort tot de mogelijkheden, het maalproces of het luien is interessant om te zien en mee te maken, de uitzichten zijn fraai en de producten kunnen in de winkel worden aangeschaft.
Op zaterdagen kan dat allemaal tussen 10.00 en 16.00 uur.

Links: www.molen-dordrecht.nl
             De Hollandse Molen
            
Bouw van een Korenmolen: Mooie site van B.D. Poppen met alle details. Hieronder
                                                                   wat afbeeldingen uit de Reus van Dortdrecht.

                                                                                                          
        Bovenwiel (achter) Bovenschijfloop(voor)         Steenspil (de as naar steen)            Spoorwiel


                 Bovenwiel met Vang
(handrem)                                              Halslager van de Bovenas


     Overbrenging van de Vang of Spilstok                               Het Engelse Loopwerk van de Bovenkap.    Maalwerk (stenen)                        Luiwerk (takelen)                        Smeermiddelen (varkensreuzel)

 Molenaar Gerrit bedient De Vang (
Stopt de molen voor de fotograaf)      Vanaf het "kippentrapje".
 Het afwegen van producten op de vulzolder door Willem en Annamarie.           JUIST!! WELKOM!!!!

Een groep vrijwilligers die o.a. op zaterdagen in de weer is om alle aanwezige producten verkoopklaar te maken, graan te malen, bezoekers rond te leiden en verder alles wat nodig is om mede geld te verdienen voor het in stand houden van de laatste maalvaardige molen van Dordrecht. Dit stukje van mijn site heeft de bedoeling dit monument te promoten, want opnieuw bleek deze week dat velen die figuurlijk gesproken "onder" de molen wonen niet of nauwelijks van het bestaan er van weten. Maar waarom zou ik als geboren en getogen Utrechter u dit moeten vertellen, u weet dit allemaal veel beter dan ik want in Dordrecht woont u er tussenin. Maar net zoals het voor mij na ruim dertig jaar Zwijndrecht een nieuw begin is, kan het dat voor u ook zijn als vrijwilliger of donateur (met kortingpas) om deze REUS in stand te houden.
                        Vanaf Papendrecht
Dan stap ik op zondag 6 april op de motor om eens te zien vanaf welke plaatsen de molen te zien en te fotograferen is. Dat valt wat Zwijndrecht betreft nog tegen want het zicht op de molen wordt vanuit het Noordpark volledig weggenomen door de "windvanger" voor de molen, het nieuwe appartementencomplex aan de rivier aan Dordtse zijde. Dan maar verder naar Papendrecht. daar kun je de molen wel zien maar dan sta je er eigenlijk te ver vanaf. Na een rondje door de Alblasserwaard, waar heel veel molens staan, ga ik via de brug over de A-16 naar het centrum van Dordrecht. Eerst maar even kijken op De Staart levert een paar aardige beelden op. Dan in de omgeving van de molen zelf is het een hele kunst om hem "ten voeten uit" op de plaat te krijgen, maar dat lukt aardig. De enige hot spot die ik nog wil bezoeken is het appartementencomplex zelf. Daar moet je een mooi zicht hebben op die ouwe reus. dat komt deze week nog.                 
                   Watermolen Alblasserwaard

                               Vanaf De Staart

                                   Vanaf De Staart

                                                            
Rondom de Molen


       Een aardig molenrondje denk ik zo. Blijft over een of meerdere opnames vanuit het "hogere" Dordrecht.

Mocht u nog op- of aanmerkingen hebben, verbeteringen en vooral opbouwende kritiek, dan hoor of lees ik dat graag. Donateur en /of vrijwilliger worden mag ook wel. Dat vind ik niet erg :-))

Tsja en dan is het maandagmorgen en voor mij tijd voor een afspraak in het Archief van Dordrecht. Na  een uurtje stond ik weer buiten en ik kon op pad naar het "hogere" Dordrecht. Het appartementengebouw dat tevens een sta in de weg is voor de molen als de wind uit Rotterdam komt waaien. De stoute schoenen dus aan en maar eens op de bel gedrukt bij het hoogste nummer. Op mijn vraag of ik binnen mocht om foto`s van de molen te nemen werd zeer welwillend gereageerd. Een aangename verrassing. Daarbij werd ik zeer gastvrij onthaald met een lekker bakje koffie met koek en heb ik nog even gezellig kunnen bomen over De Noordkaap en Utrecht. Als u, gastvrouw en gastheer, dit leest dan zeg ik u vanaf deze plek nogmaals dank.
Een prachtig uitzicht op die hoogte over de driesprong De Noord, De Beneden Merwede en de Oude Maas. Het was redelijk helder dus de Euromast liet zich zelfs op de plaat vastleggen. Vanaf dit punt en met een beetje tegenlicht valt de molen ondanks zijn hoogte een beetje weg tegen alle bebouwing. Maar een beetje bijsturen met de zoomknop maakte ineens zichtbaar hoe dominant hij in het stenen landschap staat. Met recht De Reus van Dordrecht.
   Boven:   Zo moet je ondanks je dik 32 meter nog goed je best doen om op te vallen.
   Onder:   Maar zů bekeken staat`ie er weer duidelijk. 44,9m. hoog incl. wieken.

En zů bekeken ben je weer veel imposanter dan zo`n Euromastje, Toch??
terug naar boven
 

     
      De REUS van DORDRECHT
 

 

 

 

 


Mijn Foto`s Natuur
Mijn Foto`s Molens
Mijn Foto`s Landen
Mijn Foto`s Steden
Mijn Foto`s Vogels
Mijn Foto`s Macro
Noordkaap 2003
Noordkaap 2004
Noorwegen 2006
Runde (N) 2011
Noorwegen 2014
SiciliŽ 2004-10pag.
SiciliŽ 2009
Gibraltar 2006
Dolomieten 2005
ItaliŽ 2002
San Juan 2007
Spanje 1997
Portugal
Pomarinho 2012
Zes Romereizen
Engeland-Ierland-Schotland
ItaliŽ 2016
 


Home
Motoren
FJR 1300a
De Zwerfbus
De Fotografie
Alblasserwaard
De Biesbosch
Garmin GPS
De Reus
Fotocollages
Raffinaderij
Korte Trips
      Wadden Vogeltrip    
      Vogeltrip Den Helder
      Kraanvogels lac du Der  
      FochteloŽrveen juni `13   
Nuttige Links
CONTACT