Een One Man Show van de Familie J. v. Gent
                                                               
Ergens halverwege het jaar kwam ik een leuke aanbieding tegen van Vogelbescherming Nederland
.
Op 21 oktober dit jaar zou er een zeevogelexcursie zijn vanuit Den Helder. Varen met de
Hendrik Karssen en dat voor de luttele prijs van 35 Neuroses. Een paar maal per jaar wordt dit georganiseerd maar je moet er wel héél snél bij zijn want die excursies zijn nogal populair en vaak meteen volgeboekt. Gelukkig was er voor mij ook nog een plekje.

Zo stapte ik op zondagmorgen van de 21ste oktober onder een lichte regen in mijn auto om de 160 km naar Den helder te tuffen. Ja helaas regen en die werd gaandeweg ook nog erger, dat zag er niet best uit. Maar eenmaal in Den Helder was het droog maar het zou de hele dag veel te grijs blijven. Relatief weinig licht om de vogels op enige afstand mooi op de plaat te kunnen zetten. Bij een volle lensopening (f 5.6) en een iets ruimere tijd (1/200ste) kwam ik midden op de dag niet onder de 1000 ISO en dat is niet echt ideaal te noemen.

Maar voordat het zover was kon ik eerst een bakkie troost zetten want ik was veel te vroeg zoals gebruikelijk. Om 08.00 uur was het verzamelen geblazen en om 07.00 uur was ik al present. Maar ondanks het vroege tijdstip was ik niet de enige vogelaar. Er was al aardig wat vissersvolk op de been om achter de schubben op de Noordzee aan te gaan. Een mooi ogenblijk om wat "nachtelijke" opnames van deze vroege activiteiten te maken.

          De Vissers stappen aan boord                           Warm en  Gezellig                                     

Na de mijn eigen koffie was het tijd om scheep te gaan met de andere vogelaars en de koffie in de "Roef", het kombuis of in het kantinetje aan een test te onderwerpen. Geslaagd! Daarna ben ik naar het bovendek geklommen om vanaf daar mijn plaatjes te schieten. Als ik het goed heb begrepen waren er zo`n 60 vogelaars aan boord, vergezeld van een 5-tal experts. Drie van de Vogelbescherming en twee van
Pterodroma Adventures. (Pterodroma is een geslacht van Stormvogels).


 


 
             Op een kluit achter de kajuit             en                 Op een kluit achter de schuit

Al snel was het aardig vol op het achter- en bovendek, maar nimmer leverde dat een moeilijkheid op. We waren hier tenslotte allemaal met hetzelfde doel, vogels kijken en zo mogelijk fotograferen. Daartoe wordt er door een bemanningslid steeds een beetje visafval als aas in het water gedropt en al snel hangt er dan een sliert van vooral meeuwen in het kielzog van de boot. Eerst zie je nauwelijks of helemaal géén vogel, maar na een paar stukjes aas komen ze van heinde en verre alsof ze het ruiken.

     
                   Frenzy Feeding                                                    Free Flight

Zoals gezegd viel het weer fotografisch gezien niet mee maar het bleef wel droog op een enkel drupje na. Behalve de meestal jonge, dus bruine Meeuwen en een paar volwassen en juveniele Jan van Genten was er weinig anders te bespeuren. Heel in de verte werden Zeekoet en Alk gemeld, zelfs een Roodkeelduiker, vluchten Zwartezee-eenden en een vlucht Eidereenden naast de onvermijdelijke (Rot)Ganzen en de even onvermijdelijke (dw)aalschovers. Het lukte zelfs om een Zeekoet op de plaat te krijgen maar toch veel te ver weg om er iets toonbaars van te maken.

Er bleef enige discussie gaande over de soms aanwezige Drieteenmeeuwen en er zou zelfs een juveniele Pontische Meeuw gezien zijn. De algemene conclusie over de meeuwen blijft dat men het
een  moeilijke materie vindt als het gaat om het onderscheiden van de verschillende soorten. Daar ben ik het van harte me eens, maar ooit zal ik het nog wel eens leren denk ik.Was de trip om reden van de magere vogeloogst dan een teleurstelling? Nee in het geheel niet! Ik heb de gewoonte mij van iets  wat nieuw is voor mij, deze excursie bijvoorbeeld, helemaal niets voor te stellen. Ik laat het allemaal over mij heen komen en zie wel wat het wordt dan valt het altijd mee. Bovendien werd er door de Familie van Gent een leuke show opgevoerd wat de nodige aardige plaatjes opleverde. Zoals gezegd door het weer en het licht niet de hoogste kwaliteit, maar het kan ermee door.

                                     De karakteristieke duikvlucht van de Jan van Gent                           Een toch Koninklijke Vogel die ik al eerder op Runde trof.


                                                      Een vlucht EidereendenNadat alle aas was uitgeworpen bleef er nog een handjevol opportunisten achter de boot schommelen in de hoop nog iets te kunnen snaaien. Maar helaas, de koek was op. Ons restte de thuisvaart naar marinehaven Den Helder. Dat levert ook nog wel aardige plaatjes op als je naast de vogels ook nog oog wilt hebben voor wat toeristischer kiekjes. Er waren weinig marineactiviteiten maar hoe kan het ook anders met zo`n kabinet?

  
                                                Is de Marine nog een "boeiend" bedrijf????

                            

Hoewel een enkele keer de kreet "Zeehond" over het dek schalde, had ik er niet één gezien op deze trip. Dat werd helemaal goed gemaakt door, laat ik hem zo noemen, Bertus. Blijkbaar een oude rot in het vak die de aankomst van de sportvissersboten kent. Van die vissers zal hij regelmatig een harinkje krijgen voorgeschoteld en zo haal je toch een makkelijk maal.Ook deze keer kwam Bertus kijken maar helaas, slechts vogelaars bevolkten de dekken en bijgevolg viel er niets te halen behoudens mijn laatste krentenbol maar die wilde hij niet. Een hele batterij glazen ogen die in zijn richting werd gepriemd en het geklik was niet van de lucht. Leuk toch zo`n beest?
Bertus gaf een paar keer blijk van zijn ongenoegen door met een snelle beweging weg te duiken maar kwam toch steeds weer even gluren. Een aardig slot van deze aardige trip die zeker voor herhaling vatbaar is. Maar dan wel met wat beter weer.

         
                                      Wil je meer foto`s zien? Klik dan hier 


                   Voor de volhouders is hier ook nog een Blog van Kees Boelen:
    
http://keesboelenatuur.blogspot.nl/2012/10/zeevogelfeest-met-vogelbescherming.html

 
                                                                                  terug naar boven


 


 

       Een Zeevogelexcursie vanuit
Vorige            Den Helder           VolgendeHome
Motoren
FJR 1300a
De Zwerfbus
De Fotografie
Alblasserwaard
De Biesbosch
Garmin GPS
De Reus
De Kleine Reus
Fotocollages
Raffinaderij
Korte Trips
      Wadden Vogeltrip    
      Vogeltrip Den Helder
      Kraanvogels lac du Der
      Fochteloërveen juni `13
Nuttige Links
CONTACT

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                  


Mijn Foto`s Natuur
Mijn Foto`s Molens
Mijn Foto`s Landen
Mijn Foto`s Steden
Mijn Foto`s Vogels
Mijn Foto`s Macro
Mijn Foto`s Paddenstoelen
Noordkaap 2003
Noordkaap 2004
Noorwegen 2006
Runde (N) 2011
Sicilië 2004-10pag.
Sicilië 2009
Gibraltar 2006
Dolomieten 2005
Italië 2002
San Juan 2007
Spanje 1997
Portugal
Pomarinho 2012
Zes Romereizen
Engeland-Ierland-Schotland