Vorige                                

                                   Nog 74 Dagen Lezen :-)

Het zal duidelijk zijn dat ik zo ongeveer een lijvige roman heb geschreven over ons tripje. Dat kan ik mijn gewaardeerde gasten niet aandoen en vanaf hier zal ik mij beperken tot een foto uit de betreffende map met enig commentaar en een link naar die map in Picasa. Nog 74 te gaan :-)

 En vanaf hier fungeren de foto`s hieronder als
LINK naar Mijn Foto`s!!!!!

7 juli en we maken vandaag een rondrit door The North Pennines en belendende delen.
Vooral in Killhope werden we geconfronteerd met de verschrikkelijke omstandigheden waarin de mijnwerkers en hun gezinnen moesten leven. Lees dat eens op internet!! Alles tot meerdere eer en glorie van rijken en de adel die je nu nog uitpersen om naar hun gestolen rijkdom te laten kijken. dat heet entreegeld voor het onderhoud. Maar verder een zeer mooie streek.


8 juli en we gaan op weg naar Edinburgh. Onderweg stoppen we regelmatig om wat schoonheden uit het landschap te plukken met de camera. deze prachtige brug was ook een toevallige ontmoeting waarvan er nog vele zouden volgen.
Wij stopten o.a. bij Abbortsford House, het (on)bescheiden onderkomen van Sir Walter Scott. Zeer hoog geprezen en dat is logisch als je de avonturen van Ivanhoe hebt geschreven

9 juli en we gaan vandaag naar de "Royal Mile". Dat wil zeggen een lange weg tussen Edinburgh Castle en The Royal Gallery".
We willen geen slachtoffer worden van "Tourist Ripping" en gaan die twee tenten niet bezoeken. Voor mij is dit weinig "ROYAL".De entreeprijzen zijn buitensporig hoog en vallen in hetzelfde kader als ik bij The North Pennines hierboven heb aangegeven. Mooie stad, een bezoek waard. Het beste te doen met de bus die vanaf de camping haalt
en brengt.

10 juli naar The Falkirk Wheel en aan het begin een
zeer fraaie oude brug bij Queens Ferry. Met verbazing en bewondering hebben we beide Landmarks bekeken. We raken dan op een boerencamping. Ergens ten westen van St. Andrews en het is hier stil!!! Eindelijk de stilte van een weids land. Glooiend en rijk als de welvingen van een vrouw waarlangs een soort souffle du printemps waait en die een geur met zich brengt die opwindt.

11 juli naar St. Andrews, gezellig en niet grootschalig en tegen de zee aan de Cathedral of wat daar van  over is. Maar je kunt goed zien dat het ooit het grootste bouwwerk van Schotland moet zijn geweest. Daarna naar Glamish Castle. Daar aangekomen bleek er een enorme toestand gaande, een ďextravaganzaĒ. Van oude fietsen, motorfietsen, auto`s, stoomwerktuigen etc.etc. Ze zijn er gek op.

12 juli komen wij terecht op een veld, geen echte camping, van de Friendly Club. Eťn van de twee clubs waar we voor deze reis lid van zijn geworden. Nethy Bridge, een heel aardig plaatsje met naast het veld een poel met allerlei beestjes en een bos met allerlei vogels. Schapen; witte met zwarte koppen, zwarte met witte koppen, witte, zwarte, bruine, grijze met en zonder staart de verscheidenheid is groot :-)

13 juli. We komen vandaag in Cromarty waar wij naar de dolfijnen willen kijken. In de rivierarm liggen een stuk of 12 oil riggs die van de Noordzee zijn gehaald in verband met de oliecrisis. Een paar enorme slepers uit Noorwegen leggen die op hun plaats in afwachting van betere tijden. Met het tij komen en gaan de dolfijnen en voeren een aardige show op. Er zijn veel kijkers en op het hoogtepunt zwemmen ze bijna over de voeten van de aanwezigen. We blijven hier "wild" camperen en daar heeft niemand moeite mee.

14 juli. Portmahomak is de naam en bij de Free Church is een camping te vinden. We kwamen nog een fraai kasteel tegen dat wij van buiten hebben bekeken. Toegang 10,6 pond dat is 21,2x1,4=29,8 neuroses en dat is ruimschoots boven ons goedvinden. Dunrobin Castle laten wij van binnen dus ongemoeid. De camping is niet naar genoegen want eigenlijk al vol. Het inzicht was ontstaan dat er in Helmsdale een aardige camperplaats aan het haventje is. Hier vertrekken vissersbootjes om kreeften te verschalken. Met een van de vissers maak ik een praatje en hij geeft aan dat wij de camper gerust op een vlakke plaats kunnen zetten. En als wij water nodig hebben, en dat hebben we toevallig, hangt er verderop een slang klaar. Geweldige lui die Schotten.

16 juli. We komen twee kastelen en een fraai plekje aan de rotskust tegen. Het ene kasteel is niet te bekijken anders dan door de telelens. Het tweede kasteel is weer zo`n voorbeeld van Hyde and Seek. Het zijn meesters in het wegmoffelen van een heel kasteel om je vervolgens onverbiddelijk naar de kassa te loodsen. Ik ga zonder te betalen de tuin door en naar het kasteel dat gedeeltelijk in de steigers staat. Na dat ik toch plaatjes maakte, zegt een Amerikaan Tourist Ripping  and I agree :-)17 juli
. Bij
Tongue vonden wij twee jongelieden die een lift behoefden. Daar doen wij nooit moeilijk over en dit waren twee jonge Belgjes van hij 19 en zij 18 jaren jong. Wandelend en liftend door het Schotse. Wij hebben hen even voor een dag of twee geadopteerd want de Koran zegt dat je je rijkdom moet delen. Gaandeweg vielen zij op deze toch fraaie route in slaap na eerst nog manhaftig te hebben meegekeken op mooie punten. Het gesuizel van Pisello werd hen te machtig. Uiteindelijk belandden wij op een kleine parkeerplaats bij Ross & Cromarty. Voor Daan en Emma een aardig plekje voor de tent en voor ons een redelijk vlakke plaats in het wild dus voor nul, zero neuroses. Op de vraag of zij al avondeten hadden, gaven zij het reeds bekende antwoord neen. Dus dan toch maar de zalm uit de vriezer en penne met zalm gemaakt. Extra veel pasta want Emma had al gezegd dat hij wel wat lustte. Zo verschaften wij hen ook maar een ontbijt en hebben hen vele kilometers verder uitgezwaaid want ze wisten niet van opgeven qua liften.

 

 

 

 

 

 

 

18 juli. Noord Schotland en daar wil, net als in Nederland, wel een een buitje vallen. Tijdens enthousiast uitgevoerde amateur roeiwedstrijden passeerden felle buien die in twee of drie minuten een waterval neer lieten dalen. Mijn wenkbrauwen gingen wel omhoog toen er bij twee bliksemflitsen en donderklappen niemand van het water werd gehaald.

19 juli. Tijdens een wandeling in de omgeving van Morvich viel er het nodige aan antieke ruÔnes te bewonderen langs de drooggevallen rivierarm. Fraaie camping met hier en daar een lijsternest in de heggen. Hiernaast een nest dat wij vanuit het raam op 2 meter afstand konden zien. Een druk komen en gaan want die monden moeten vol.

20 juli. Door een Engelsman en zijn Nederlandse vrouw werden
wij attent gemaakt op het bestaan van "Brochs".
Ronde, dubbelwandige stenen torens waar men zich in kon terugtrekken met mensen en vee bij het naderen van gevaar of voor de nacht. Deze is nog redelijk intact. De pont naar Kyle is bijzonder. Simpel een ponton waarop een draaibrug waar zo`n vier auto`s op kunnen. Alles wordt met "ellenbogenstoom" oftewel met de hand bediend, ůůk het draaien naar de aanlegplaats mťt de auto`s erop. Tijdens het varen ligt de brug recht op het ponton.

21 juli. De volgende stop was bij KillRock View. Ook wel nog enigszins vochtig en oppassen dat je niet naar beneden waait, maar het was goed te doen en spectaculair. Nog een stopje verder was er een soort open lucht museum. Erg kleinschalig maar wel aardig om gezien te hebben. Steeds meer zon en daar doemde Dunvegan Castle op. Geen mooi kasteel maar wel functioneel om zo te zeggen. Onderdak voor de heren en afschrikking voor de vijand, wie dat ook mocht wezen. Prachtige tuinen eromheen. Na deze visite gingen we uitkijken naar een plakje om de camper te parkeren en dat vonden we langs de A863. Een parkeerplaatsje bij een Broch. Die hebben we ook bezocht door er naartoe te klimmen en omdat we er al een hadden gezien in bijna volledige staat konden we er ons iets bij voorstellen.

22 Juli en op weg naar Fort William. Skye laat zich van een mooie kant zien vanwege de zon. Mooie vergezichten met lochs en hoge bergpieken. Niet gereserveerd en het een na laatste kaart voor de ferry van Amadale, je moet soms mazzel hebben. Hier en daar een stop bij een mooie brug of waterval etc. Bij Fort William is een sluizencomplex waar je met je bootje een achttal sluizen moet nemen om verder te kunnen door het Caledonian Canal. Leuk om te zien maar niet zo`n hele sluisgang bekijken, dat kennen we wel.

Om een heel lang verhaal nůg korter te maken, zo zijn wij heel Schotland rondgereden. Daarna heel Ierland langs alle kustwegen en een groot deel van Engeland. Een paar persoonlijke conclusies en noten. Schotland is mooi, wild en ruig. Ierland heeft dat ook met wat meer lieflijkheid hier en daar. Engeland barst van de "groene tunnels" waardoor veel landschappelijk schoon aan het oog wordt onttrokken. Ik weet niet of ze dat voor zichzelf willen houden of zich ervoor schamen. Overigens is het Lake District ťťn van de mooiste natuurgebieden in Europa die ik ken. Absoluut arbitrair maar het is ook maar mijn idee. Wij begonnen daar nŠ Wales en Newforrest danig de balen van te krijgen. Zodanig dat wij geplande routes hebben ingekort en ook tien dagen eerder huiswaarts zijn gegaan. Belangrijke tip: Neem een abonnement op National Heritage in Engeland en ook op de National Trust van zowel Engeland als Schotland en als Wales. De entreeprijzen zijn f*cking high en met die abonnementen heb je vrij entree. Dat is dan snel terugverdiend. In Ierland en Schotland kun je op de mooiste plekken wild kamperen of camperen, zeker als je volledig self supporting bent. Wij hebben zo`n 32 keer in het wild overnacht en daardoor konden wij de campingkosten over 80 nachten houden op 10 Euro en een paar centen. In Engeland is dat verboden en hebben wij ons vaak op "camperplaatsen"opgehouden. Op een goede camping is 30 tot 35 euro heel gewoon. Onze reis is verder te volgen op Google Photo`s waarvan ik de links hieronder zal zetten, die zo ongeveer in de goede volgorde staan :-). Vragen? Contact kan via j.althof@hotmail.com

(N.O. Engeland) > Schotland:
Van Springhill Farm naar Wooler:    https://goo.gl/photos/rzcLZK67jzb58FwYA
Muur van Hadrianus:                          https://goo.gl/photos/qkdaeRPs9SJRAi9MA
North Pennines:                                    https://goo.gl/photos/fcwHUgzBybEZiXSQ9
Edinburgh:                                              https://goo.gl/photos/SCRo4Gd7ETqVKJX38
Falkirk and Wheel:                                https://goo.gl/photos/tngUEXdfdgTuChqp6
St. Andrews:                                           https://goo.gl/photos/cNinbjaqXijjojUj9
Nethy Bridge:                                         https://goo.gl/photos/CqsqYg7Sp1TDvBos8
Rosefort en Dolfijnen:                         https://goo.gl/photos/ouSiH3NzqBAdvA9XA
Cromarty:                                                https://goo.gl/photos/rvhtnn6vBd6bzs888
Naar Dunfarnagy:                                 https://goo.gl/photos/wzFt52HdiMezFm4q6
Naar Ballyshanon op Turf:                  https://goo.gl/photos/MjrY9aYTGEXBoeNZA
Naar Helmsdale:                                    https://goo.gl/photos/q43Btg9pKnU3LmPE8
Voort na Helmsdale:                             https://goo.gl/photos/KiC57bxKBjz9ijyB9
Drumbeg enzo:                                      https://goo.gl/photos/DvJtzMCnDpj6yPZX9
Wild Camperen:                                     https://goo.gl/photos/cBSi5EeusrS1EJUW8
Morvich:                                                  https://goo.gl/photos/BQfvJd4CiYhD8pGt8
Glenelg de Kylerhea car Ferry:     
    https://goo.gl/photos/vS183ZnUDnoZqaUU6
Het Eiland Sky:                               
       https://goo.gl/photos/ufPr1rqFuLQvQ5C27
Naar Fort William:                      
         https://goo.gl/photos/7jXXsZxeVC2U7y8w5
Naar Stirling:                                    
     https://goo.gl/photos/BHcXVcoCqMpQ6hty6
Stirling:                                             
       https://goo.gl/photos/zBhRWE32XN8qvbSn6
Boerencamping:                                    https://goo.gl/photos/cphcsuwacwBWbkd26
Girvan Harbour:                                    https://goo.gl/photos/6353V97PCETsLgfb6
Cairnryan Ferry Ierland:                     https://goo.gl/photos/YkhNSaPQ4k9oZZhZ7

Begin (N)Ierland: Larne :                   https://goo.gl/photos/aCAPaKFs75zU419M7
Derry en Buncrana:                              https://goo.gl/photos/yrBuskYof2aGFuJz9
Langs The Causeway:                          https://goo.gl/photos/bvSptcgKvMUtptSz5
The Giant Causeway:                           https://goo.gl/photos/UsnTdKdkbGKDqAwK8

Carrigafoyle en verder:                         https://goo.gl/photos/GxzghNNhkiF1ZEjh7
Naar Foxfort:                                          https://goo.gl/photos/oxv6kjKJSTSevft49
Van Foxford naar Galway:                    https://goo.gl/photos/zSRaZr8M8zqwtLaX8
Lower lough Erne:                                  https://goo.gl/photos/1GQUT9TJkeenc1wX8
Carrigafoyle Castle en verder:          https://goo.gl/photos/GxzghNNhkiF1ZEjh7
Brandon Point:                                      https://goo.gl/photos/GG6LdsgJNyfi7iu7A
Fantastisch Brandon Point:              https://goo.gl/photos/Ek7CSTb3QwBD3emf9
Naar Clifden:                                          https://goo.gl/photos/W8utC2AwmH5GpGC67
Dunfarnaghy:                                          https://goo.gl/photos/wzFt52HdiMezFm4q6
Survival:                                                   https://goo.gl/photos/1UecnGkaqh9PTtY98
Hungry Hill:                                              https://goo.gl/photos/siAj9UkGS6P8i8436
Naar Ballyshanon:                                 https://goo.gl/photos/MjrY9aYTGEXBoeNZA
Howth Harbour dag 1:                          https://goo.gl/photos/sauqEMqKkb88wDqy6
Howth Harbour dag 2:                          https://goo.gl/photos/7LvrjcmdHgcMVGGg9
Skerries en Annagasan Harbour:         https://goo.gl/photos/cAJeGhAebEZirfg99
Corbally:                                                  https://goo.gl/photos/dmpzV22Rpm1e29yN8
Twee jaar samen:                                  https://goo.gl/photos/MSsEcD5iByMGfvgG6
Dolfijnen Ballyferrite??:                       https://goo.gl/photos/jCYgU6a1Nw5dMYeF7
Gally head:                                              https://goo.gl/photos/9BCV1DRb2urK6J3dA
Takumshane Tomhaggard lake:          https://goo.gl/photos/XybtA4nNqYrGNFy66
Cobh Harbour:                                        https://goo.gl/photos/h2vBnjmaG1FnjttMA
Naar Belfast:                                          https://goo.gl/photos/eppBD89snCSsYdMg8

Naar Engeland (via Zuid Schotland) ferry Larne-Cairnryan
Kirkcudbright:                                      https://goo.gl/photos/fharx5xsq4FiNaRh6  
Sweetheart Abbey:                         
   https://goo.gl/photos/w3YkwnKCVdfmHypW8
Lake District 1:                                   
 https://goo.gl/photos/wtYSeTuwK6gSrfJ98
Lake District 2:                              
      https://goo.gl/photos/rYGyg5269QnaCQXWA
Naar het Peak District:                   
  https://goo.gl/photos/PUHhsLztvCpA3wrz5
Greystones:                                         https://goo.gl/photos/NzQ6yKk7pY3wWexb7
Van Conwy Castle to Snowdon:     https://goo.gl/photos/A3sdC5SDvvqp5nqQ8

Stoomtrein Caernarfon:                   https://goo.gl/photos/XpgQPt3PECb677cBA
Poys castle:                                          https://goo.gl/photos/HU2Atg54FkWKpXLC6
Het Wilde Wales:                              https://goo.gl/photos/wRnFttDgUaUoPi7UA
Bracon Beacons:                                 https://goo.gl/photos/y4m94Suh3x8629nHA
Naar Ringwood:                                  https://goo.gl/photos/dGj2ZYLhGCb149D48
Stonehenge&Old Sarum:                 https://goo.gl/photos/uckHEFLNzTfWEcKf8
NewForrest&South Downs:           https://goo.gl/photos/mtYysjKadvURJC588
Naar Isle of Wight:                         
  https://goo.gl/photos/noqrNRE1sh6AdHmt9
Rondrit Isle of Wight:                       https://goo.gl/photos/Z9fvtmcLVaivkqkm7

Van Wight naar Gatwick:                https://goo.gl/photos/XSmQpgxqgVZZRFeF8
Chartwell & Riverdale cottage:   
  https://goo.gl/photos/uNgzZF382xrcbMGQA
RiverdaleCott, Bodiam Castle:       https://goo.gl/photos/Q5PCsdnoeZkxBVKc8
Dover Castle & Cliffs:                       https://goo.gl/photos/ZLEBw1p4w1Hr1oCZA
Einde Reis en naar Huis:                https://goo.gl/photos/wEUgXYaD44MZaSzd8 

Terug naar boven

 

                   Een Reis door                                 
      Schotland-Ierland-Engeland

                     in 80 Dagen
 


Home
Motoren
FJR 1300a
De Zwerfbus (2x)
De Fotografie
Alblasserwaard
De Biesbosch
    De Bever
Garmin GPS
De Reus
Fotocollages
Raffinaderij
Nuttige Links
Korte Trips
      Wadden Vogeltrip    
      Vogeltrip Den Helder
      Kraanvogels lac du Der
      FochteloŽrveen juni `13
      Texel augustus 2014
CONTACT ?
                         
 

 

           Dalnaglar Castle

 

                  Viervlek
   (Libellula quadrimaculata)

 

 

.
  

 

 

              Icarus Blauwtje

                         Roek

                 Morvich


 


 


 

 

 


 

  
Mijn Foto`s Natuur
Mijn Foto`s Molens
Mijn Foto`s Landen
Mijn Foto`s Steden
Mijn Foto`s Vogels
Mijn Foto`s Macro
Mijn Foto`s Paddenstoelen

Noordkaap 2003
Noordkaap 2004
Noorwegen 2006
Runde (N) 2011
SiciliŽ 2004-10pag.
SiciliŽ 2009
Gibraltar 2006
Dolomieten 2005
ItaliŽ 2002
San Juan 2007
Spanje 1997
Portugal
Pomarinho 2012
Spanje Maart 2013
Portugal 2013
Polen Mei 2013Zes Romereizen
Noorwegen 2014


 

 

 

 

 

.

         (Pyama) Zweefvlieg

 

 


 

 

 

            Rouwkwikstaart

                 Lijsternest

 Verschil in trappen moet er  
                     zijn  :-)

 

 

Vroeg in de morgen van 17augustus heeft een Sperwer net een Duif gepakt als wij langs komen. Hij is hem al aan het plukken. De duif is al flink gewond maar probeert toch steeds te ontsnappen. Helaas, ook een Sperwer moet eten.