ProloogDag 1Dag 2Dag 3Dag 4Dag 5Dag 6Dag 7-8Dag 9-10

                                                                         De Proloog

 

Een nieuwe loot aan de stam van deze site wordt in hoofdzaak een korte trip naar Runde. Het vogeleiland voor de Noorse kust. Het is het gevolg van het feit dat de fotografie een steeds belangrijker plaats in is gaan nemen, met name het “schieten” van vogels, één van de moeilijkste takken van deze sport. En wat is er mooier dan zo`n tripje te maken naar dit eiland waar het wemelt van de Jan van Genten, Meeuwen in allerlei soort, Zeearenden, Papegaaiduikers en meer bekende en vreemde vogels van allerhande pluimage. 

De voorbereidingen startten ruim op tijd met het op het scherm toveren van de “Reislijst Noorwegen”, waarbij wordt uitgegaan van deels kamperen en deels het huren van hytter als het weer dat vereist. Dat betekent het inladen van een bescheiden tent met alles wat daarbij hoort en het vullen van de knip om de huur van hytter te bekostigen. Ook een redelijke hoeveelheid prullaria uit de supermarkt als maagvulling gaat mee om de knip niet meteen te hoeven ledigen in de Noorse etablissementen. Op z`n Hollandsch dus met een mud aardappelen en 24 blikken bruine bonen op stap.

In de week voorafgaande aan dit spektakel werd duidelijk dat de weersomstandigheden in Noorwegen nou niet bepaald op z`n best waren. Een kort stukje film tijdens het journaal maakte duidelijk dat er huizen waren weggespoeld, wegen waren geblokkeerd en o.a. het Gudbrandsdal min of meer was volgelopen. Dit dal bleek op negen plaatsen geblokkeerd vanwege de vernielingen door de overstromingen.                                                                                                                                              

Noorwegen, Zweden en Denemarken maken geen deel uit van de Europeesche Unie en zitten niet in de Eurozone. Zij doen het dáárdoor economisch veel beter dan het wangedrocht “Europa” waarvan de spaarzame kant zich arm moet bloeden voor de zuidelijke helft. Die noordelijke buitenstaanders staan met Zwitserland als de beste vier in de economische top. Dát maakt waarschijnlijk dat je over zulke “buitenstaanders” vooral niets moet berichten maar wél over een Verweggistan als Amerika waarvan gedurig door de diverse partijen de kont gelikt dient te worden.

Waait er een storm over Joplin, USA (wat is dat???), dan zijn de jammerklachten niet van de lucht maar een Europees land als Noorwegen mag gerust verzuipen. U  begrijpt dat hier iemand even zéér kort zijn hart lucht over de huidige coalitie die net als alle vorige alleen maar bezig is mij, U, de kluit en het volk op een schandalige manier te belazeren. 
Anno 2012 (tijdens deze renovatie) is het niet anders, integendeel, het wordt nóg erger!!

Dat neemt allemaal niet weg dat ik mij genoodzaakt voelde om Knut, de eigenaar van camping Goksöyr op Runde, te vragen of hij mij kon informeren over de toestand op de wegen die in zijn richting lopen. Ook hij kon dat niet maar wist aan te geven dat de smeltende sneeuw, gevoegd bij de massa`s regenwater er de oorzaak van was dat het water zo rijkelijk over de akkers van de Noorse Goden stroomde.

Dit geheel naar de zin van het uiterst dubieuze maar zich tóch christelijk noemende deel van onze natie dat ruimhartig heeft ingestemd met de frauduleus ingerichte Europeesche Grondwet waarmee onze soevereiniteit zeer waarschijnlijk door dezelfde put gespoeld zal worden als het Griekse, Italiaanse, Spaanse, Portugese en Ierse afvalwater samen met onze zuurverdiende centen. Na 51 jaar meewerken en meebetalen word je door je eigen regering gewoon op de slachtbank gelegd om zonder verdoving de keel doorgesneden te krijgen en langzaam leeg te bloeden. Je kunt wel trappelen maar dat helpt weinig.

Mááááár…..wij laten ons daar allemaal niet door tegenhouden en gaan gewoon morgen op pad. De weersvooruitzichten zijn ook niet geweldig maar Wetter Online laat zien dat Runde, net zoals Zeeland bij ons, regelmatig schoon zal waaien. Daar hopen we tenminste op. Wij komen het Gudbrandsdal, dat parallel loopt aan de lijn Oslo-Trondheim, niet op onze route tegen. En de Noren kennende als keiharde nuchtere werkers, gaan wij er vanuit dat mogelijke wegblokkades inmiddels uit de weg zijn geruimd.

Dat moet ook wel want in dit zo mooie maar weerbarstige land maakt de natuur uit waar de wegen liggen. In sommige gebieden zijn die zeker niet zo talrijk als hier en de noodzaak de boel gaande te houden, is daardoor erg groot. Genoeg gekletst nu, de auto dient geladen, het laatste avondmaal genuttigd en een korte doch verkwikkende slaap dient genoten om morgenvroeg rond de klok van vier de aftocht te blazen, waarna ik morgenavond zal verhalen hoe de eerste dag is verlopen.

Voor de duidelijkheid voeg ik hier nog een overzichtskaart toe zodat u weet waar u dit wonderschone eiland kunt vinden, mocht u daar naartoe willen na het lezen van mijn gebrabbel en het zien van de kiekjes. Het genoemde Gudbrandsdal ligt ongeveer bij het op de kaart gedrukte "Norge".

                  Home                                                                                Volgende

                                                                              terug naar boven

 

         Runde - Noorwegen 2011












Mijn Foto`s Natuur
Mijn Foto`s Molens
Mijn Foto`s Landen
Mijn Foto`s Steden
Mijn Foto`s Vogels
Mijn Foto`s Macro
Mijn Foto`s Paddenstoelen

Noordkaap 2003
Noordkaap 2004
Noorwegen 2006
Runde (N) 2011
Noorwegen 2014
Sicilië 2004-10pag.
Sicilië 2009
Gibraltar 2006
Dolomieten 2005
Italië 2002
San Juan 2007
Spanje 1997
PortugalZes Romereizen
Engeland-Ierland-Schotland
Italië 2016
 










Home
Motoren
FJR 1300a
De Zwerfbus
De Fotografie
Alblasserwaard
De Biesbosch
Garmin GPS
De Reus
Fotocollages
Raffinaderij
Korte Trips
      Wadden Vogeltrip    
      Vogeltrip Den Helder
      Kraanvogels lac du Der
      Fochteloërveen juni `13
Nuttige Links
CONTACT