ProloogDag 1Dag 2Dag 3Dag 4Dag 5Dag 6Dag 7-8Dag 9-10

                                                        Dag 5: Runde 19 juni

Het opstaan is verrassend licht zij het dat het al ruim na negen uur is. De vermoeidheid eiste zodoende haar tol van de dakduiven. Ik vermoed dat het voor veel van de campinggasten geldt want het is nog akelig rustig als ik richting afvoeren loop. De dagelijkse reinigingsrituelen en het daarop volgend ontbijt verlopen in een soort slow motion. We hoeven niks vandaag dus kalmaan is het devies.

Op het kaartje hieronder, dat je bij de camping krijgt aangereikt, staan wat routes en namen aangegeven. Linksboven de tijden van de boottochten en de prijs van 200 Nok. Lundeura is het punt voor de Papegaaiduiker, Raudenipa met daaronder een inham een punt waar Jan van Genten nestelen. In het bruine deel een Natuurreservaat waar de Grote jagers nestelen.
Op de punt bij SÝre Handfangen de Drieteenmeeuwen tegen de rotswand en de Zeearenden daarboven. Langs de lijn van die onderste punt naar boven zie je Zeekoeten, Alken, Papegaaiduikers, Eidereenden, Kuifaalscholvers etc.

GrasÝya fyr in het kader rechtsboven is een vuurtoren/lichtbaken bij op een piepklein eilandje vlakbij SkjervÝya,  noordelijk van Runde. Onderaan de pagina staat een topografisch kaartje uit de Mapsource Topo van Garmin.
        We beperken ons vandaag tot de omgeving van de camping. We scharrelen langs de randen en leggen een koppeltje Scholeksters met drie jonkies vast die naar voedsel zoeken tussen het kelp en andere zaken uit de zee.
We gooien er ook nog wat macrowerk tegenaan en vangen o.a. een fraaie kleine orchissoort (??). In de zee ontdek ik een soort eend en terug bij de hytte levert het boek de naam; een Zwarte Zee-eend. De gewone Wilde eend, de Kwikstaart, de Tapuit, de Eidereenden, we leggen het allemaal vast. 
Een kleine selectie van planten vond u hier, want Google heeft dit naar de Kl*ten geholpen!! Bijzonder vond ik het Vetblad of Gewone vetblad (Pinguicula vulgaris) is een vleesetende plant uit de blaasjeskruidfamilie (Lentibulariaceae).

Rond twee uur knagen we het een en ander als lunch en gaan dan weer richting zee, nu de andere kant van de camping. Ik loop een klein stukje de vogelklif op om de graanmolentjes te portretteren. Navraag bij Knut mislukt, die is zoek. Zijn zoon geeft op dit gebied niet thuis en dat begrijp ik. Volgens Knut heeft de jongen na het verlaten van de luiers alleen maar oog gehad voor computerspelletjes en dat helpt weinig als het gaat om de kennis der natuur en de dingen die deel uitmaken van je leefomgeving.
 
Het binnenwerk is weg op maalstenen en steenspil na. De schoepen aan de as totaal weg.

 

    Het blijken twee graanmolentjes die aan dit stroompje staan, die ik eerder dit jaar in                                                              Oostenrijk ook zag.

Ik scharrel verder naar de zeekant. Tussen de stenen vind je van alles. Botten, schelpen, een kaakbeen, minibeessies, blaasjeswier en de vogels uiteraard. Ik leg aardig wat vliegbewegingen van meeuwen vast en vind nog een koppeltje Eidereenden. Een Scholekster verwacht mij hier niet en landt vlak voor mij, een buitenkansje dat ik van de schrik mis.

 

Intussen is de nevel die de hele morgen de boel bedekte opgetrokken en de zon laat zich heerlijk voelen. Het is zelfs heet als je achter de hytte in het zonnetje zit. De buren zijn de boottocht gaan doen en hebben voor het genot van de andere gasten zoals wij de hond achtergelaten in de caravan. Bijna tot hun terugkeer heeft zij duidelijk laten weten het daar niet mee eens te zijn. Op de vraag hunnerzijds of het beest nog geblaft had, konden wij dus gerust ja zeggen. Dat hebben we ook maar gedaan.

Rond zes uur ben ik begonnen aan het bakken van de aardappelen, want die mud moet toch eens op. Daarbij eendenborst uit blik, een mengsel van doperwten en tuinboontjes met een ijsje toe. Daarna was het toch echt tijd om het verslag van gisteren en vandaag in de knoppendoos te frommelen en dat is wat ik nu doe. Het is pas half tien en het wachten is op misschien een mooie zonsondergang, die ik om tien voor twaalf verwacht. Vermoedelijk zal de pier dan wel weer vollopen maar dat is best gezellie. 

Morgen is het de stellige bedoeling ons weer omhoog te hijsen naar het punt Raudenipa, maar nu een beetje vroeg in de morgen. Het schieten van macro`s met als onderwerp de bloemetjes en de bijtjes is een doel, maar de Grote Jager en invliegende Jan van Genten sluiten we niet uit. Daar hopen we dan maar op want tenslotte krijg  je meestal wat je verdient, meestal.

Voor de liefhebber nog een kaartje waar GrasÝya op te zien is t.o.v. Runde. De zwarte sterren zijn de Fyrs of vuurtorens/lichtbakens.

                    Vorige                                                                                        Volgende

                                                                              terug naar boven

 

       Runde - Noorwegen 2011

          

 

 

 

      
Mijn Foto`s Natuur
Mijn Foto`s Molens
Mijn Foto`s Landen
Mijn Foto`s Steden
Mijn Foto`s Vogels
Mijn Foto`s Macro
Mijn Foto`s Paddenstoelen
 Noordkaap 2003
Noordkaap 2004
Noorwegen 2006
Runde (N) 2011
SiciliŽ 2004-10pag.
SiciliŽ 2009
Gibraltar 2006
Dolomieten 2005
ItaliŽ 2002
San Juan 2007
Spanje 1997
PortugalZes Romereizen


 


Home
Motoren
FJR 1300a
De Zwerfbus
De Fotografie
Alblasserwaard
De Biesbosch
Garmin GPS
De Reus
Fotocollages
Raffinaderij
Korte Trips
Nuttige Links
CONTACT