Zondag 18 April

Na de vele regen van gisteren en de opklaringen aan het einde van de dag begint deze dag met een brede lach.
De zon doet z`n uiterste best om de temperatuur in de tent op te jagen zodat wij er om een uur of acht uit rollen. Vanwege de afwezigheid van brood of crackers ontbijten we met koek, thee en koffie. Na de douche, die deze keer warm is, besluiten we een tour te maken zoals wij die ook hadden gepland.
Van Acireale rijden we in zuidelijke richting naar
Aci Castello. Daar stoppen wij om wat rond te kijken en wat mooie plaatjes te schieten. Het is lekker zonnig waardoor
 het fotograferen van het fort vanwege het tegenlicht niet te doen is.
                                          Daarna rijden we naar
Catania om daar rond te neuzen. Of er een speciale reden voor is weet ik niet maar het is ontzettend druk. De boulevard is een paar kilometer lang en het blik staat er bumper aan bumper. Alweer Italiaanse toestanden waarbij een sterk                               zenuwgestel en een flinke portie lef en bluf noodzakelijk zijn om vooruit te komen. In een blauwe zone kunnen wij de bus ongeveer anderhalf uur parkeren en wij maken een wandeling langs dit gedeelte van de boulevard. Een eerste Cappuccino en caffŤ vinden hun weg. Het smaakt goed. We besluiten door te rijden om een ronde om en over de Etna te maken.
Gisteren waren er al wat probleempjes met het koelwater. Ik zag toen wat damp onder de motorkap vandaan komen maar ik hield het op het feit dat ik het systeem
 iets te vol had gedaan bij een controle onderweg.. Niets bleek minder waar, maar dat wist ik op dat moment nog niet.

Met enig vrij worstelen knokten wij ons Catania weer uit om vervolgens ergens linksaf te duiken richting
Etna. Deze berg is vrijwel over heel SiciliŽ zichtbaar en is indrukwekkend en alom aanwezig. Over smalle wegen gingen wij via Pedara naar Nicolosi. Tijd om een bakkie en een happie te doen. De zaak waar wij afmeerden bleek een soort banketbakkerij waar ook koffie werd geschonken. Geen broodjes maar een soort hartig gebak was ons deel. Na deze lafenis en het lossen van de nodige afvalstoffen ging het verder naar Sapienza. Daar is het hoogste punt waar je met je eigen auto kunt komen. Zo`n 1950 meter hoog en vandaar kun je met minibusjes onder begeleiding van een gids een tour maken naar de top die op ongeveer 3345 meter hoogte schijnt te liggen. Overigens denk ik dat wanneer nog tien miljoen toeristen zoveel steen meenemen als ik een of andere Yank zag doen, dan zal de Etna snel het loodje gaan leggen. Op die 1950 meter kun je een paar kleinere kraters bekijken en kijk je tegen een vrij grote krater aan die rood van kleur is.

Op het hoogste bereikbare punt stond een loeiharde wind die je bijna van de sokken blies. na wat informatie te hebben gevraagd en de souvenirwinkeltjes te hebben bekeken, gingen wij weer verder. Het was onze bedoeling om de volgende dag terug te komen voor een tour naar de top. Wellicht was het beter geweest om het maar meteen te doen, want we zouden nooit boven komen.
Zo over deze berg rijdend kwamen wij erg onder de indruk van het gestolde geweld wat hier allemaal ligt. Eerdere uitbarstingen die alles rŁcksichtslos hebben bedolven. Hier en daar steekt een dak van een huis nog boven de lava uit. Dwars door die enorme lavastromen heeft men weer wegen gegraven en op sommige plaatsen komen de eerste plantjes weer aarzelend tevoorschijn. De aanblik van dit alles doet je huiveren en je voelt je als mens heel erg klein worden. Wat Šls die berg het ineens op z`n heupen krijgt terwijl je hier rondfladdert? En toch? Toch bouwt men weer een huis en legt men weer wegen aan. Toch woont men aan de voet van deze sluimerende reus, niemand gaat blijkbaar zomaar weg hier. Ikzelf werd er van binnen erg stil van.

We gingen op weg naar
Zafferana en vandaar naar Linguaglossa. Op deze route is het constant stijgen en dalen over o.a. Monte Citelli(1741m), Mareneve (1425m) om langzaam maar aan het einde erg steil af te dalen naar Linguaglossa op 550m. Uiteindelijk belandden wij via Giardini Naxos in Taormina. Een mooie stad in diverse verdiepingen, smalle straatjes een een nauwelijks bereikbaar strand. Zoals te doen gebruikelijk in ItaliŽ en hier op SiciliŽ dus ook is alles verpacht of verhuurd en slaan hotels etc. een financieel slaatje uit elk stukje strand. Maar ook Taormina zullen wij niet uitgebreid bezoeken. Het is een korte verkenning die uit moet nodigen tot terugkomen maar dan met meer tijd in de knip.
 
In Taormina moeten wij overgaan tot de aanschaf van een paraplu want al op de Etna ging het regenen en dat werd niet beter. In dezelfde winkel doken wij een lekker flesje wijn voor de avond op en een fles
Jameson. Nog altijd hadden wij geen Italiaans ijsje op dus ergens onderweg in een doodlopend straatje werd deze omissie goedgemaakt met een heerlijke gelato. Ook dit bleek een banketbakkerij en daar kochten wij ook een paar heerlijke koekjes die wij onderweg opknaagden.
Om een uur of zeven kwamen wij terug op de kampong en ontwaarden zowaar een paar landgenoten. Het bleek een stel uit Drenthe dat in de heerlijke toestand verkeerde van iets vuttigs.

In veertien dagen op het
gemakkie binnendoor naar SiciliŽ, wat een genoegen!! Zij hadden een Fiat Ducato dus een dikke slag groter dan de Peugeot. Bovendien stahoogte en de mogelijkheid om je in de bus te wassen. Een optie voor de toekomst. Tegen half negen waren wij gesopt en  gekleed om een hapje te gaan eten in het restaurant van de camping. Deze keer, de enige, hadden wij warm water. Als eerste had Sonja een risotto del Pescatore waarin aardig wat mosselen zaten. Na er een tweetal van geproefd te hebben mocht ik de rest, heerlijk! Zelf had ik een soort penne die zij maccharoni noemen met en natuurlijk dille. Dat kan nooit mis dus. De tweede hap was voor
Sonja een frutti di mare die alleen uit schelpdieren bestond. Een heerlijke hap die ik maar ruilde voor mijn Pesca Spada oftewel zwaardvis. Dat alles begeleid door een schoteltje patat en een insalata mista met venkel. Ook dat was erg lekker. Twee keer een halve liter huiswijn een fles water erbij en je kunt niet meer stuk. Daarna nog een echte Cassata Siciliana en een koffie toe. Basta cosi!! Voor vijftig neurootjes weet je alles weer. Deze keer slapen in het tentje en dat bleek ook niet verkeerd. Einde
oefening, licht uit en morgen gezond weer op. Bezoek aan de Etna?
                     Vorige                                                                                   Volgende

                                                                                  terug naar boven

 

 
           SiciliŽ April 2004 (3)

 

                           


Mijn Foto`s Natuur
Mijn Foto`s Molens
Mijn Foto`s Landen
Mijn Foto`s Steden
Mijn Foto`s Vogels
Mijn Foto`s Macro
Mijn Foto`s Paddenstoelen

Noordkaap 2003
Noordkaap 2004
Noorwegen 2006
Runde (N) 2011
SiciliŽ 2004-10pag.
SiciliŽ 2009
Gibraltar 2006
Dolomieten 2005
ItaliŽ 2002
San Juan 2007
Spanje 1997
PortugalZes Romereizen
Engeland-Ierland-Schotland
ItaliŽ 2016
 


 


Home
Motoren
FJR 1300a
De Zwerfbus
De Fotografie
Alblasserwaard
De Biesbosch
Garmin GPS
De Reus
Fotocollages
Raffinaderij
Korte Trips
Nuttige Links
CONTACT
                                                            Dag 1Dag 2Dag 3Dag 4Dag 5Dag 6Dag 7Dag 8Dag 9Dag 10