Witkopeenden Oxyura leucocephala, bij Daimiel
Woensdag 8 maart:
Vanwege het weer ben ik vandaag doorgestoomd naar Pťrigueux zo`n 925 km. Dat is ook binnendoor een makkie, gestart om 04.15 was om 19.00 uur sharp op de camperplaats. Borreltje onder het opwarmen van de vissoep  en lekker vroeg plat en ook weer vroeg op weg naar Listoretta of verder. We zullen zien. De bus lijkt wel wat te slurpen maar dat zal liggen aan het op en af door Frankrijk. 

Donderdag 9 maart:
Vandaag ook weer op stoute schoenen twee dagritten in ťťn keer gereden. Van Pťrigueux naar Listoretta en vandaar door naar Segovia. Een forse rit en ik ben dan ook hondsmoe. Eenmaal door en uit het zeer bebouwde en industriŽle Frans en Spaans Baskenland kon de pret beginnen. De Riojastreek met ongeveer 100.000.000 of wellicht 500.000.000 wijnstokken. Ik kon ze niet allemŠŠl tellen. Buiten een tweetal stukjes Autovia ben ik volledig binnendoor gegaan en door diverse siŽrra`s gecrost. Bij de eerste siŽrra lieten zich een stuk of 15 Vale Gieren zien. WŠt een schoonheid, wŠt een leegte, wŠt een ruigte, wŠt weinig benzinepompen.
 Ik wist dat Spanje zeer groot en zeer leeg kan zijn maar nu had ik mezelf bijna te pakken. Ik moest met de DomDom apart op zoek naar een vaatje diesel om niet zonder te raken. Eenmaal in Segovia waar ik rond zeven uur op de camperplaats landde, was ik zů moe dat ik niet eens naar het aquaduct wilde lopen. Ik deed het toch. Ik wilde hier al jaren eens langs,nu ben ik er en dan ga ik niet!! Het worden alleen avondopnames uit de hand want zelfs voor een statief was ik te moe.
Moest ik ook nog 2,5 km. neerwaarts met als gevolg dat ik op de terugweg ook nog omhoog moest. Maar ik heb het geflikt. Zalm met een wrap, wijntje en vlug plat PfffffffffffffffffffftÖ..

10 maart 2017:
Bij het typen van de datum realiseer ik mij dat dit de geboortedatum van mijn vader was/is. Beide werkwoorden zijn geldig. In de grond was/is het een goede man en nu op de leeftijd van 70 jaar en al veel eerder bedacht ik dat hij er ook niets aan kon doen. Hij deed wie hij was. Het doet er weinig meer toe behalve dat er wat genen zijn achtergebleven en hoe die mijn leven hebben verziekt is moeilijk te doorgronden. Let it be en soit.
De dag begon na een zeer stille nacht in Segovia zeer rustig. Wassen, eten, koffie, ramen reinigen etc. Pas om half tien ging ik op pad naar Deleitosa in het land van de Spaanse Keizerarend. We zullen zien of niet. On the road heb ik nog wat Ooievaders en Ooiemoeders gekiekt, zeg maar Ooieparen. De vrijgezellen zullen dan vermoedelijk Ooievrijers heten. Ook en vooral om nog eens te stoeien met die 100/400. Als het niet te ver weg is, dan gaat dat uitstekend.

Mooie rit wel maar als er iets bijzonders is, kun je niet zomaar even stoppen. Twee stukken Romeinse weg werden aangegeven en waren ook zichtbaar. Ik had alleen geen zin om eerst een parkeerplek verderop te vinden dan terug te lopen etc. Zo is het allemaal binnendoor en dat is lastig. Opnieuw een enkele moeilijke passage waar de camper maar net paste maar ik ben geland op een totaal verlaten camperplek in Deleitosa. Achterkant even gesopt met Hollandsch water en daarna bleek een liter afwas in de douchebak te zijn gelopen. Fles uit het kastje gedonderd en kapotte dop bracht schuimende ellende. Nou ja, douche en wc zijn ook weer schoon. De lekkende ruit vertoonde na demontage een scheurtje en daar was de ducktape weer goed voor. Zo zijn we lekker bezig. Nu wat te eten verzinnen. Sla, tomaat, sellery, komkommer, tonijn?? Was wel aardig. 

Wat zien we onderweg zoal? Behalve de Romeinse weggetjes nog een stukje antieke zuilen bij een groot meer.
De foto`s laten het wel zien. En de vogels? Vale Gieren steeds in groepen, Kuifleeuweriken de huismus van deze streek, Zwarte Spreeuwen, Kraaien soms een bonte, een Groene Specht danste voor de auto door de lucht, Ooievaders etc,veel klein spul te snel om te bekijken al rijdend, heftig slaande Vinken bij de vleet, een enkele Zilverreiger en soms een kleine, vechtende bende mussen die bijna tegen mijnhoofd vlogen toen ik langs de bus achterom wilde. Ik kon nog net mijn niet te missen kokosnoot terugtrekken. De enige Rode Wauw die hier rond suist laat zich nog niet vangen.

Zaterdag 11-03-2017:
Vandaag om 06.00 uur uit de veren om naar de veren te gaan. De ronde over SiŽrra de MonfragŁe. (spreek uit Monfrawe) Nu ik de foto`s heb bewerkt, heb ik meer soorten gekiekt dan ik dacht. De Monniksgier had ik wel gezien maar niet geschoten en later toch weer wel zonder dat ik dat ter plekke had gezien. Zo ook de Aasgier. Een serie van de Spaanse Keizer Arend op en af het nest. Verder een Blauwe Rotslijster, een Klapekster en nog meer klein grut waaronder een Europese Kanarie. Verschillende veren moet ik nog opzoeken. Volop te horen was de Cetti`s Zanger en het geplons van de IJsvogel. Een leger Aalscholvers maakte massaal jacht op vis. Kortom het was een drukke dag, maar die Keizer Arend kostte mij wel drie uur staan. In de avond kon ik nog een shotje maken van de marcherende en musicerende dorpsmensen. Morgen een luie dag en op naar Trujillo. 

Zondag 12 maart:
Vandaag een soort lummeldag. Rond half tien op weg naar Trujillo. Onderweg kiek ik nog de nodige vogels waaronder een Grauwe kiekendief en een Monniksgier in een weiland. Trujillo is een klein stadje met enige historie en een kasteel. Ik maak wandelend een rondje en om twee uur begint bij de kerk aan de Plaza Major een optocht.
Ik vermoed een oefening voor de Semana Santa zoals in Deleitosa. Maar een echt orkest en een kruisdragende figuur op een draagbaar platform. Dit wordt door 12 mensen gedragen op de maat van alweer die ďdodenmarsĒ.
Ik maak een paar stukjes video, het is een aardig schouwspel. Bij de arena gaat de wind behoorlijk tekeer.
Ook boven bij het kasteel werd ik een paar keer bestormd en gezandstraald. Verder is het hier een redelijk dooie boel. Morgen weer een vogelrondje. Ik hoop op redelijk weer want ik zie regen in het verschiet. We zalluh zien. 

                              https://goo.gl/photos/8NTHFKTsifF2DTVv7 De link naar het fotoalbum

13 t/m 15 maart:
De vogelrondrit vanuit Trujillo was een grote tegenvaller. Vrijwel niets was er te zien. Daarom ben ik meteen doorgereden naar Pomarinho. Ook daar blijkt het een desolate vertoning. Wel scoorde ik vanuit de vogelhut een stelletje Napoleonnetjes.
https://goo.gl/photos/8dU4tUiN8rxVKNU67 De harde wind, wat regen en gebrek aan gezellie maakte dat ik de 15de naar Evora ging. Dat was ook een tegenvaller want volgestampt met blik. Doorgereden naar Monsarraz. Nog steeds mooi, maar al gezien, ook `s avonds, en geen zin om daar in mun uppie toeristje te gaan lopen doen. Veel gezondigd en ben al lekker verkleurd. Morgen naar Marismas del Odiel tegenover Huelva, dan kan ik weer raffinaderijgeuren opsnuiven. Dan zie ik ook weer natuur en hopelijk vogeltjes.
Dat blijkt ook zo te zijn in die Marismas, maar ook hier zijn de aantallen aanmerkelijk minder dan in het verleden.
Ik kan de rit qua tijd en lengte daardoor zo beperken dat ik al vroeg de camperplaats in MatalascaŮas op kan zoeken. Bij het rondkijken zwaait er een stel naar mij en ik ga naar hen toe. 100% Basken die ook alleen Baskisch spreken. dat werd dus moeilijk maar met twee woorden Spaans, Portugees en Frans komen we een heel eind samen. Toch wel leuk om wat van taal te weten op deze manier.
 

https://goo.gl/photos/Ph1ALPdgQCv1QkGX8

Vrijdag 17 maart:
De eerste route door zoiets als de Cota DoŮana is zeer teleurstellend. Behalve bomen, struiken en gras nauwelijks een teken van leven. Ik rijd op onverharde wegen hoofdzakelijk kuilen en gaten. Heel af en toe is er een troep vinken of ander gespuis, zwaluwen bij een bruggetje en een enkele verdwaalde Bos-Ooievaar, die hun domicilie op de telefoonpalen o.i.d. hebben. Halverwege deze qua vogels zinloze expeditie besluit ik dit gebied te verlaten naar Almonte om vandaar naar El Rocio te rijden.
Daar aangekomen is er een grote groep Flamingo`s te zien die allemaal met hun kop onder water zitten. Ook de Zwarte Ibissen,die niet zwart zijn, doen zoiets en sommige andere vogels zoal de Steltkluut kan het ook niet laten. Het schelle licht maakt het kieken niet eenvoudig. De omgeving rond El Rocio is grondig verziekt voor vogels. Tientallen vierkant kilometers plastic tunnels zijn er bij gekomen om aardbeien te telen. Grote stukken land zijn verworden tot vaak braakliggend bouwland. Geen vogel te zien. Pas na een kilometer of veertig kom ik op een mij bekende weg waar water naast ligt. Het is echter dicht begroeid met biezen waar de vogels zich schuilhouden voor alles wat rijdt, alleen ik ben er dus.
                                                                                                                https://goo.gl/photos/v95U2NL3PRrdSVyeA

Ik scoor toch een Purperkoet, Zwarte Ibis, zie Grote en Kleine Zilverreiger, Koereigers op paarden, een Tafeleend, een Bruine Kiekendief, Blauwe reigers bij de vleet, Distelvinken in hele scholen, zelfs kan ik een blik werpen op een Purperreiger zonder hem of haar te raken. En hoeveel Ooievaars? Veel! Een Torenvalk, de Rode en de Zwarte Wauw, Eksters volop. En dŠn is er plots een oever waarop een aantal echte Kwakken zit. Jong en oud door elkaar, naast een Dwaalscholver en een hussie Koereigers. Over Zwaluwen zal ik het hier niet hebben. De Roerdomp blijft mij nog steeds een verborgen geheim maar moet hier huizen. Soorten genoeg maar feitelijk niets speciaals behalve de volwassen Kwakken. De aantallen zijn echter laag en ook het deel wat nog interessant is als vogelgebied is maar klein. Reden om morgen nog maar een stuk van de planning op te eten en te vertrekken richting Dalmiel.
 
                                                   
https://plus.google.com/collection/ASnVQE

Zondag 19 maart:
Gisteren ben ik uit El Rocio vertrokken na een nacht van tromgeroffel, omdat ik Der Blechtrommel lees?, en rumoerige stemmen tot bijna precies zeven uur in de oggunt. Toch had ik een goed slapie en ging welgemoed op pad tot ik na wat kilometers aan de kant werd gecommandeerd vanwege de passage van wat pelgrims met tractoren en huifkarren. Dit moeten wel liturgische criminelen zijn want bewaking met politie is nodig. https://goo.gl/photos/ZadU5bGPH1JdTDP1A
Hoe anders is dat met een troep geiten van wel 3 of 400 stuks die zonder hond of herder de weg oplopen en doodgemoedereerd aan de overkant verder gaan met waar zij voor gemaakt zijn, grazen. Geen polisie te zien.
Het werd een gedenkwaardige route die omhoog, omlaag, boggie links, boggie rechts etcetera ging. Geen stukkie recht en dat bijna 500 km lang. De ene siŽrra na de andere en dan ook nog de weg afsluiten vanwege een rally o.i.d. Dat betekende een uur omrijden. Maar ik was tegen zeven uur in het natuurpark bij Daimiel. Dat was het doel. Ik besluit hier twee dagen te blijven want de Madrilenen hebben een extra bank holiday en zijn dus maandag ook vrij. Dan maar hier vogeltjes kijken en pas dinsdag naar de molens van Don.  

Maandag 20 maart:
Vanmorgen naar Laguna Navaseca gegaan. Er zouden daar bijzondere eenden te vinden en dat klopte. Van Regina de KŁnstlerin een Duitse dame, die kunst onderrichtte aan een Universiteit in Duitsland, heb ik afscheid genomen na een paar leuke gesprekken, zij gaat naar Toledo.
Die eend is een Witkopeend, Oxyura leucocephala. Het is maar een weet. Er was nog veel meer te bewonderen, Dodaarsjes,Geoorde Futen, Flamingo`s, Meeuwen, Tafeleend, Krooneend, Purperkoet etc. etc. Ik heb niet alles gekiekt want veel is er al. Ik heb een poging gedaan brood te bakken, of het smaakt? Het is in ieder geval bruin en redelijk hard.

Dinsdag 21maart:
We begonnen zonder zon en met kou. 9,6 graatjes en harde wind. Op weg naar de molentjes van Don.
Was even geen succes. De Francofiel met pet gromde mij naar de parkeerplaats zonder verder commentaar. Das leuk, zo dacht ik, dat hele eind plm. 1,5 km. naar boven sjouwen in je winterjas. Na 50 meter keerde ik om. Krijg de pest met je Spanje, ik ga naar huis. Een buschauffeur in een zeer luxe touringcar toeterde en wenkte mij in te stappen. Gratis heen en weer, zeg dat dan Francofiel! In de bus plm.20 gelijkgestemden want net als ik geestelijk wat minder bedeeld. Zij gingen boven na het uitstappen aan de wandel. Ik maakte een paar kiekjes en ging meteen weer retour met die bus. Daar is tie voor zei de chauffeur. Daarna ging ik eerst op weg naar Cuenca om daar over te stappen op de route naar Delt`»bre.                                               
 https://goo.gl/photos/z26RyxonwzgyHaMEA

Wat een woeste route, wat een schoonheid, wat een imposante bergen, kloven, rivieren, riviertjes en totŠŠl h-e-l-e-m-a-a-l gťťn verkeer. Vrijwel niemand op de weg die hele 500 km. Van zwart en glad biljartlaken tot grijs biljartlaken met kuilen, gaten en driedubbele plakken teer!! Moet je even aan Olland denken met al dat blik, verkeershufters, bumperklevers, middelvingers, toeters, files en eenmaal de hoek wťťr een file. Hier? Helemaal niets. Vale Gieren, Rode Wauwen, in elke siŽrra en dat waren wel tien of twaalf. Kortom hard werken maar ook genieten. Ook van een sukkel van zestig die in winterpak en trimschoenen op een sukkeldrafje voortsukkelsjouwde. En pet af voor de pedalisten. Onderweg nog een sneeuwbal gedraaid op 1700 meter en een paar kiekjes van grazende herten. In een of ander durrup 10 flessen van 8 liter water gekocht Š 70 cent per bottul. Mercadona in Cantavieja, grote tent. Drinkwater is meestal bagger in Spanje dus dit is top. Zes gingen er in de tank dus ik kan er weer tegenaan. Nu Josep nog. 

Woensdag 22 maart:
Vandaag ben ik Josep op gaan zoeken in Igualada. Het werd een gezellige visite met veel uitstekende foto`s die op zijn computer getoond werden. Om je vingers bij af te likken. We genoten een soort lunch in het centrum samen met zijn vrouw. Daarna ben ik doorgereden naar Andorra waar ik dit opschrijf. De delta heb ik gelaten voor wat het is. Ik heb niet de indruk er meer te kunnen kieken aan vogels dan in Nederland. Op weg naar huis dus en ik hoop er uiterlijk zaterdag weer te zijn. Hetgeen is gelukt ondanks de sneeuw in Andorra.

 

 

Terug naar boven

 

      Vogeltour Spanje maart 2017


Home
Motoren
FJR 1300a
De Zwerfbus (3x)
De Fotografie
Alblasserwaard
De Biesbosch
    De Bever
Garmin GPS
De Reus
Fotocollages
Raffinaderij
Nuttige Links
Korte Trips
      Wadden Vogeltrip    
      Vogeltrip Den Helder
      Kraanvogels lac du Der
      FochteloŽrveen juni `13
      Texel augustus 2014      CONTACT ?
                         
 

 

                          
 


 
  

Mijn Foto`s Natuur
Mijn Foto`s Molens
Mijn Foto`s Landen
Mijn Foto`s Steden
Mijn Foto`s Vogels
Mijn Foto`s Macro
Mijn Foto`s Paddenstoelen

Noordkaap 2003
Noordkaap 2004
Noorwegen 2006
Runde (N) 2011
Noorwegen 2014
SiciliŽ 2004-10pag.
SiciliŽ 2009
Gibraltar 2006
Dolomieten 2005
ItaliŽ 2002
San Juan 2007
Spanje 1997
Portugal Met Gerda
Pomarinho 2012
Spanje Maart 2013
Portugal 2013
Polen Mei 2013Zes Romereizen
Engeland-Ierland-Schotland
ItaliŽ 2016