Pagina 1  Pagina 3 Pagina 4 
                              
                                  
Het Eerste Jaar  (Pag. 2)                 

Vandaag is het 31 mei en we maken er een rustige dag van. Gemakshalve nemen we de auto om naar Armação de Pera te rijden om een beetje te relaxen aan het strand. Het is een graag of 25 met een lichte verkoeling van wind uit zee. Dat is natuurlijk wel verraderlijk en `s avonds zijn we enigszins geschroeid maar niet hinderlijk. Het water was nog maar een graadje of vijftien waar ik toch nog even in gezwommen heb. Het viel wel mee als je er eenmaal dóór was. We hebben ook wat rondgekeken in het dorp en op de boulevard. Daar zie je alle gebruikelijke zaken die je niet nodig hebt natuurlijk. Voldoende eettentjes waar wij tussen de bedrijven door een hapje en een slokje genoten. Vroeg in de avond een lichte maaltijd genomen van meloen met ham, een of ander rijstgerecht een port vooruit en een Dão erbij. En dan vroeg in het mandje. Morgen willen we de kant van Faro op.
Het plaatje links is geschoten vóór Portimão en hier ziet het er nog enigszins redelijk uit, maar vrijwel elke plaats of dorp krijgt een enorme kraag van meestal wit gespoten beton. Maar je moet de toeristen toch ergens huisvesten en wat zou dan een goede oplossing zijn?

Wij ambiëren zo`n vakantieonderkomen niet en kiezen voor een plekje achteraf of volledig omringd door natuur. Bovendien stappen wij `s morgens graag vanuit de tent, later de caravan met onze blote patatten op het koele gras om onder de bomen een ontbijtje op te peuzelen. Daarom hieronder een plaatje dat van enige hoogte is genomen in de Serra da Estrela onder Guarda. Gewoon als contrast.Het is dus maar waar je voor kiest. En je moet er niet aan denken wat er zou gebeuren als iedereen hier wil zijn in plaats van aan het strand.
De volgende dag 1 juni is het bewolkt weer en omdat we geen zin hebben in een mogelijk nat pak, gaan we met de auto op weg naar
Faro. De hele N125 vinden we lelijk. Veel rommelige bouw, veel losse rommel, veel billboards, veel kleine bedrijven. In Faro konden we de auto in het oude centrum parkeren. Wij vonden het tamelijk armoedig en zeker niet mooi. daarbij begin het ook nog licht te regenen wat de zaak er niet vrolijker op maakt. We besluiten naar Estói te rijden om daar een bezoek te brengen aan de kerk en het paleis. Helaas is de kerk dicht en het paleis niet te bezichtigen. Als goedmakertje een machtige chocoladepunt en twee heerlijke koffies. Daarop besluiten wij naar Almançil te rijden om de São Laurenço te bezoeken. beroemd vanwege de enorme azulejos tableaus. Het is inderdaad een zeer fraai gebouw dat aan een prachtig hellend straatje ligt. Als je daar naar beneden loopt, is er rechts een aardig koffietentje en links een schitterende galerie met beeldentuin.
                                                     
Tijdens dit bezoek in 1994 mocht er nog gefotografeerd worden in deze kerk. Nu kun je alleen nog ansichtkaarten kopen en is fotograferen niet toegestaan. Het ergste is dat ik het rolletje waar deze opnames op stonden, heb laten ontwikkelen, samen met een paar andere, om ze hier al te kunnen bekijken. Toen ik die op ging halen, bleken al deze opnames "zoek". Daarmee ook nog andere fraaie plaatjes uit de omgeving. De afbeeldingen hiernaast zijn dus uit 1998 en inderdaad zijn het gescande kaarten. Ook goed, maar wij vonden het een treurige zaak.
 

Ook op deze dag genieten wij voor de eerste keer van de op houtskool gegrilde sardines. We doen dit helemaal fout door een restaurantje binnen te stappen en de beestjes met mes en vork aan te vallen. Zelfs in dit wat statige etablissement is het de gewoonte die dingen met je handen aan te pakken en op te kluiven, zo verzekert de ober ons. Later leren wij dat de beste plek de tentjes langs de weg zijn waar de chauffeur, de handelsreiziger en het Portugese gezin gewoon aanschuiven. Onbeperkt vis eten, vergezeld van in de schil gekookte aardappel en een forse salade. Voorzichtig glaasje wijn en water erbij (rijden) en voor een gulden of tien de man ben je boven Jan. Onbeperkt vis wil zeggen natúúrlijk sardines maar verder alles wat op dat moment voorhanden is uit zee en op vis lijkt. Het zal een zeer regelmatig terugkerend ritueel worden tijdens onze vakanties in dit land. Intussen is de zon ook weer op komen dagen en laat in de middag luieren we wat bij de tent en genieten van het dagmenu van de camping.
                                                                                      
 2 juni:
De morgenstond heeft hier echt goud in de mond en de natuur heeft `s morgens "de wilde frisheid van limoenen". De zon is al snel warm en binnen korte tijd is de dauw vervlogen. Vandaag is het eindelijk motorweer. Ook voor het eerst hebben we lekkere thee. Het kraanwater is hier behoorlijk gechloreerd en goed voor de vaat en de was. Daarom dus flessenwater aangeschaft en dat smaakt. Van de mieren hebben we geen last hoewel hier in groten getale en in alle soorten en maten aanwezig.
Vandaag willen een mooie toer maken met de motor en hieronder staat die route.

We willen er een echte motorrit van maken en duiken alleen even van de weg om langzaam door Sagres te tuffen. In Vila do Bispo bekijken we wel even het oude kerkje waarin een o.a een fraai 16de/17de eeuws houten Mariabeeld is te bewonderen. dan de N268 op richting Aljezur. Wat een prachtig asfalt en wat een mooie weg voor een motorfiets. Splinternieuw met mooie bochten. Hier en daar nemen we een zijweggetje richting kust. Prachtige rotskusten die van bovenaf een majestueus uitzicht bieden.

Hieronder staat een soort uitloper van die N268 helemaal naar het uiterste puntje en hogerop kan dat ook o.a. op de N3001-1. In Aljezur genieten we van heerlijke, gegrilde zwaardvis, met de bekende aardappeltjes en salade. daarna toeren we naar Odemira en beleven een schitterend stukje Portugal naar
Monchique en tenslotte over Silves weer terug naar Armação. voordat wij naar Silves rijden besluiten we nog even door Portimão te rijden om het te verkennen. Dat valt dan weer wat tegen vanwege de vele appartementen en torenflats. Het voorfront bij het strand ziet er naar zee kijkend weer prachtig uit. De boulevard is natuurlijk wel levendig met de vele eetgelegenheden en winkeltjes. Dat is eigenlijk overal hetzelfde.
 

Leuk om in de vroege avond te flaneren en een versnapering te nemen. Silves blijkt een stadje dat wij wat nader willen bekijken later deze week. In Portimão gingen we op wat spekgladde keitjes vorstelijk onderuit. We stonden al bijna stil toen een voor ons rijdende auto plotseling vol in de remmen ging. Ik dacht rustig bij te remmen met de  voorrem, maar het voorwiel klapte meteen weg. Gelukkig geen schade, ook niet aan onze eigen buiten- of binnenkant. Na Silves hebben we de weg naar de camping even "afgeraffeld" om het stof van de motor te blazen. Het campingrestaurant redde ons weer van zelf koken. Een geslaagde dag.

 

 

 

 

De volgende dag is het erg warm en wij besluiten om het kalmpjes aan te doen. We moeten naar Albufeira om een nieuw glas voor de gaslamp te halen. We maken er nog een aardige toer van door alles "binnendoor" d.w.z. zoveel mogelijk van de N125 weg blijvend.
Op deze manier hebben we nog een aardige ochtend met koffie in Guia. Na de middag gaan we naar de boulevard in Armação voor wat verkoeling met een mooie pils. Als de barbecues worden aangestoken gaan we naar een Italiaans restaurant. Dat valt behoorlijk tegen want het is een soort Portugees? Italiaans waarbij het vlees ook nog een type schoenzool is.

We komen daardoor in gesprek met de ober die grote belangstelling voor de Yamaha heeft. Na een extra grote ijscoupe als goedmakertje voor het vlees komen tot de uitruil van T-shirts. Zelf heb ik er een van de KNMV Herfstnachtrit en van hem krijg ik er een van zijn motorclub. Later stuur ik hem nog een pet en een T-shirt van motorclub "
Ons Genoegen". Hij heet José Jão Brito en woont dan in Alcantarilha. Wij beloven hem om volgend jaar terug te komen als hij zijn eigen zaak heeft. dat het pas vier jaar later zou zijn, konden wij toen nog niet bevroeden.

De eerste week zit erop en morgen zullen we richting Lissabon trekken. We hebben een camping uitgezocht in de buurt van Mafra. We hebben een aardige indruk gekregen van de Algarve en zullen dit "volgend jaar" eens wat langer bekijken.

               Vorige                                   terug naar boven                                         Volgende
 

 

 

          PORTUGAL 1994    

 


Home
Motoren
FJR 1300a
De Zwerfbus
De Fotografie
Alblasserwaard
De Biesbosch
Garmin GPS
De Reus
Fotocollages
Raffinaderij
Korte Trips
Nuttige Links
CONTACT Mijn Foto`s Natuur
Mijn Foto`s Molens
Mijn Foto`s Landen
Mijn Foto`s Steden
Mijn Foto`s Vogels
Mijn Foto`s Macro
Mijn Foto`s Paddenstoelen
Noordkaap 2003
Noordkaap 2004
Noorwegen 2006
Runde (N) 2011
Sicilië 2004-10pag.
Sicilië 2009
Gibraltar 2006
Dolomieten 2005
Italië 2002
San Juan 2007
Spanje 1997
PortugalZes Romereizen


                                                                                               1994  1998  1999  2000