San Juan dinsdag 10-07

Vanmorgen zijn er weer dezelfde patronen, zij het dat de onderwerpen en de teksten anders zijn. Op die manier blijft het toch zeer afwisselend en samen met de grammaticale ondersteuning van Marjanne lukt het steeds beter om gesprekjes te hebben met de dorpsbewoners of elders in deze streek. Het is ook wel een kwestie van brutaliteit. Zo ga ik rustig tussen wat  dorpsbewoners  zitten voor de tienda van NatŪ en klets wat mee. Men is dan ook best bereid wat langzamer en duidelijk te                     3 Maria`s, 1 Cecilia en 1 Jan
spreken. Dat is trouwens iets wat er bijna automatisch in zit bij alle Spaanse mensen die ik hier ontmoet.
                                                                                
Men hoort uiteraard dat je een buitenlander bent, maar als je (beperkt) Spaans blijkt te spreken en ook nog weet te vertellen dat je hier bent juist om Spaans te leren dan heb je het bij de meesten wel voor elkaar.
NatŪ is in het dorp een welhaast alom aanwezige figuur. Zij runt de tienda en vervolgens duikt ze op in Casa Sanches om te helpen of wellicht ook de bazin te zijn. Verder schijnt zij meerdere  appartementen te verhuren. M.a.w. een zakenvrouw pur sang, rap sprekend, maar  wel aardig.

 

 

 

 

 

 Vandaag mochten we vragen bedenken voor ToŮo. Een van de laatste die in zijn huis nog een traditionele keuken heeft zoals die in het museum. Het wordt een zeer geanimeerde middag waar ook Roberto bij aanwezig is. De hammen hangen hier dus ook echt in de grote kap van de schoorsteen boven het vuur. Heel bijzonder als het vuur aan wordt aangestoken en wij allemaal rond de kookpot zitten waar overigens niets in zit. De vragen en antwoorden vliegen heen en weer en ook aan de anderen merk je dat je hier echt vooruit gaat met je taal.

Met Mieke maak ik in de pauze nog een wandeling naar de Mirador. We lopen via Plan waar wij ook nog een comida nemen in een "snackbar". Het eten is redelijk maar ook niet meer dan dat. Bij het zwembad kiezen we voor een korte wandeling, aangegeven als 30 minuten, die mij wel enige moeite kost maar het uitzicht op de vallei en de drie dorpen is de moeite waard.


 

Eťn van de onderwerpen dat omzichtig omzeild wordt, is toch het verhaal en het systeem van de vererving van de huizen. In ťťn van de teksten wordt dit onderwerp behandeld. In principe krijgt de oudste het huis en de anderen niets indien er geen of weinig geld is. Hierdoor wordt versnippering voorkomen ůf, zoals in onze wereld, dat iedereen hier een huis kan kopen en daarmee de autochtone families min of meer verdwijnen. Daarmee verdwijnt dan in een nog sneller tempo het oude cultuurgoed. Met dit systeem blijven de huizen en, belangrijker nog, blijft de grond in het bezit van de dorpsfamilies. Dat het huis en daarmee ook een deel van de andere huizen blijkens de inkervingen van een balk ergens uit de 16de eeuw stammen is ook iets om over na te denken.

            
    De Hammen                               De wijn en de rook                  Naar de cena

Tegen het einde wordt het helemaal gezellig als er een wijntje bij het haardvuur wordt geopend en er tapas ten tonele verschijnen. Het is al donker als wij afscheid nemen van ToŮo en met de hele groep, Roberto en zijn gezin incluis, gaan eten bij Casa de Plaza. Er moet tenslotte afscheid genomen worden van Henny en daarmee ook van haar man Bram. Morgen gaan zij terug en heeft de rest een vrije dag want er komen vier andere cursisten bij. Die zullen we dan op hun beurt ontvangen in Casa Sanches. 

  


          vorige                                                                                   Volgende

                                                                                 terug naar boven

\

 

       San Juan de Plan Juli 2007    


Home
Motoren
FJR 1300a
De Zwerfbus
De Fotografie
Alblasserwaard
De Biesbosch
Garmin GPS
De Reus
Fotocollages
Raffinaderij
Korte Trips
Nuttige Links
CONTACTMijn Foto`s Natuur
Mijn Foto`s Molens
Mijn Foto`s Landen
Mijn Foto`s Steden
Mijn Foto`s Vogels
Mijn Foto`s Macro
Mijn Foto`s Paddenstoelen
Noordkaap 2003
Noordkaap 2004
Noorwegen 2006
Runde (N) 2011
SiciliŽ 2004-10pag.
SiciliŽ 2009
Gibraltar 2006
Dolomieten 2005
ItaliŽ 2002
San Juan 2007
Spanje 1997
PortugalZes Romereizen


                                                               30 juni1 juli2 juli3 juli4 juli5 juli6 juli7 juli8 juli9 juli10 juli11 juli12-19 juli