1ste Contact met ConTacto donderdag 05-07

Mijn dag begint om half acht met de vaste rituelen van scheren, ivoren wachters reinigen en “soppen”. Om acht uur ben ik in de keuken bij Maria. Zij maakt een ontbijt bestaande uit drie sneden geroosterd brood, marmelade, boter en koffie. Eenvoudig maar voor mij voldoende. Als bonus legt ze er steeds een fruitje bij. Appel, peer of perzik .Dat gaat zo elke morgen, een goed ritueel.

Elke cursus dag zal bestaan uit twee delen. `s Morgens conversatie/les van tien tot plm. één uur. Rond half elf een pauze waarin we een bakkie kunnen doen bij Sanches. Een pauze van vier uur waarin gegeten kan worden, gerust of desgewenst wat gewandeld. Dan is het om vijf uur aantreden voor het middagdeel waarin steeds een “taller” of workshop zal worden gehouden. De eerste week zijn we met vijf cursisten, de tweede week met acht. De conversatiecursus wordt gehouden in een voormalige zagerij, Casa Sarra.

 

 

 

 

 

 

 

Deze morgen wordt o.a. een tekst over de Pyreneeën besproken. De teksten die aan bod zullen komen, hebben we al in Nederland ontvangen. Al die teksten heb ik thuis al gelezen, waar nodig vertaald en dat heeft wel z`n voordelen want ik kan voor het “huiswerk” hier meestal volstaan met vluchtig doornemen. Tijdens de ochtenden wordt er ook steeds gewerkt in kleine groepjes van twee of drie waarbij in het Spaans over een onderwerp moet worden gesproken met elkaar. Marjanne surveilleert, observeert en noteert. Daarna wordt e.e.a. door haar becommentarieerd. In de volgende dagen is er ook steeds een minicharla van deze of gene met als onderwerp de eigen woonplaats. Het laatste kwartier worden vragen bedacht voor de taller die `s middags zal volgen. Deze eerste dag zal dat een korte wandeling zijn onder leiding van Alberto, die begint en eindigt bij het zwembad van Plan.Alberto werkt bij de gemeente en weet heel veel over deze streek, de mensen, de dieren, de natuur. Hij is een van degenen die ons tijdens een taller zullen begeleiden. Hoewel hier door sommige ouderen het Chistabín van dit dal wordt gesproken, óf Aragonees, is de afspraak dat al die begeleiders Castilliaans met ons zullen spreken.
Dat werkt heel goed. Maar ook de mensen in het dorp van de tienda of in de restaurantjes hebben mededogen en spreken gewoon Spaans met ons. Natuurlijk is de een wat moeilijker te verstaan dan de ander, want spreekt wat binnensmonds of erg snel, maar gemiddeld gaat het erg goed. Jong of oud, man of vrouw,van Elena tot Alfredo, allemaal zijn zij even enthousiast over wat zij hier doen.

Na aankomst van Alberto is er natuurlijk eerst een kennismaking en het is daarmee meteen duidelijk dat ik goed op moet letten wat hij zegt. Hij spreekt wel duidelijk en doet z`n best het niet te moeilijk te maken. Helemaal top! Tijdens de wandeling die gelukkig niet al te pittig is, wordt af en toe gestopt om iets over het dal toe te lichten of iets over cabañas, herders en kuddes te vertellen. Ook over het Oor van de Beer (Oreja de Oso)en de Staart van het Schaap (Cola de Oveja) wordt enige plantkundige uitleg gegeven. Ook wij mogen onze vragen stellen en gemiddeld gaat dat best goed. Mijn vraag of er hier ook orchideeën  (Orquídea) voorkomen, wordt helaas negatief beantwoord.

Later zullen we er toch een paar zien, zij het van één soort. Staande bij een schuur en uitkijkend over een “prado” houden wij een pauze waarin weer  veel interactie is tussen ons en Alberto. De wandeling eindigt bij het zwembad waar wij ons kunnen laven aan een plaatselijke halfdroge witte wijn waarbij ruimhartig tapas worden gepresenteerd. Toch wel een vermoeiende aangelegenheid dat tippelen in de bergen mede vanwege de warmte.

Na afloop besluiten Mieke en ik om te gaan eten in het restaurant aan de doorgaande weg in Plan. Het eten in de restaurantjes van Plan en de andere dorpen is gewoon goed en niet duur. De wijnen van het huis zijn dat ook en naar keuze kan ook wijn van de kaart worden besteld.

Het is opnieuw tegen half twaalf als wij naar San Juan de Plan gaan lopen. Het is hier erg donker en er zijn altijd veel meer sterren te zien dan in Nederland. Door het ontbreken van straatverlichting is de Melkweg scherp zichtbaar.
Bij thuiskomst tik ik nog even wat aantekeningen en laad de foto`s over naar de laptop. Om half een is het bedtijd want om  half acht moeten de luiken weer open. Een nuttige eerste dag.


           Vorige                                                                              Volgende

                                                                               terug naar boven

 

 

       San Juan de Plan Juli 2007    


Home
Motoren
FJR 1300a
De Zwerfbus
De Fotografie
Alblasserwaard
De Biesbosch
Garmin GPS
De Reus
Fotocollages
Raffinaderij
Korte Trips
Nuttige Links
CONTACTMijn Foto`s Natuur
Mijn Foto`s Molens
Mijn Foto`s Landen
Mijn Foto`s Steden
Mijn Foto`s Vogels
Mijn Foto`s Macro
Mijn Foto`s Paddenstoelen
Noordkaap 2003
Noordkaap 2004
Noorwegen 2006
Runde (N) 2011
Sicilië 2004-10pag.
Sicilië 2009
Gibraltar 2006
Dolomieten 2005
Italië 2002
San Juan 2007
Spanje 1997
PortugalZes Romereizen


                                                                 30 juni1 juli2 juli3 juli4 juli5 juli6 juli7 juli8 juli9 juli10 juli11 juli12-19 juli